Judit
2 °C
7 °C

Horn Gábor: Az SZDSZ így nem szavazza meg az adótörvényeket

2008.09.17. 20:04
Az SZDSZ-nek sem tetszik, hogy egyre apad az adócsökkentésre fordítható költségvetési mozgástér, ezért nem fogják megszavazni a jövő évi adótörvényeket. Ha Gyurcsány nem tud pluszszavazatokat szerezni, akkor mehet a lemondásával a Sándor-palotába, veheti a kalapját.

"Ez rosszabb, mint amiről korábban szó volt, ezt nem tudjuk támogatni" - mondta Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő az Indexnek a jövő évre vonatkozó adótörvények jelenlegi verziójáról.

A Pénzügyminisztérium a múlt héten hozta nyilvánosságra az elképzeléseit, a kormány pedig szerdán hagyta azokat jóvá, és pénteken terjeszti be a parlamentnek.

Gyurcsány Ferenc kormányfő négy hete a Népszabadságban megjelent írásában még 300 milliárdos adócsökkentést ígért, másnap azonban már 120 milliárd forintot hozó, négy adóemelő lépést jelentett be, és azóta is sorra derülnek ki olyan részletek, amelyek tovább apasztják a tényleges adókönnyítési hatást.

Ma ott tartunk, hogy a cégeknek ígért 190 milliárdos elvonásenyhítés helyett egy fillérrel sem fog csökkenni az üzleti szféra adóterhe a versenyképességet egyik céljaként deklaráló jövő évi adócsomag alapján. (Bővebben a csomagról itt olvashat.) Nem meglepő, hogy finoman szólva az adószakértők tetszését nem nyerte el a jelenleg ismert, némileg még változható javaslat.

"Ez köszönőviszonyban sincs azzal, amiről Gyurcsány Ferenc korábban beszélt" - indokolta az SZDSZ várható elutasítását Horn Gábor. Az SZDSZ több száz milliárdos adótehercsökkenést akart még kormánypártként, és azóta ellenzéki pártként is kiharcolni, de a jelenlegi adótörvény-javaslat ennek csak a töredékével számol.

Márpedig Gyurcsánynak és az MSZP-nek az SZDSZ nélkül nincs meg a parlamenti többsége az adótörvények és a költségvetés elfogadásához, és ha ezeket nem szavazzák meg, a miniszterelnöknek le kell mondania. Legalábbis ezt ígérte.

A kormányfő viszont még hétfőn, a parlamentben is udvarolt az SZDSZ-nek, hogy állapodjanak meg, működjenek együtt, de erre az SZDSZ egyelőre nem hajlandó, és az egyre szűkülő adócsökkentési keret miatt az esély is egyre kisebb erre. Ráadásul az SZDSZ az adótörvényekre - ellentétben a hétfői, a parlament feloszlatásáról szóló indítvánnyal - tét nélkül tehetik meg, hiszen ebbe csak Gyurcsány bukna bele, a szocialistákkal könnyen kereshetnek új kormányfőt.

A Fidesz és a KDNP sem fogja megszavazni a törvényeket, és valószínűleg az MDF is ezt kommunikálja majd. De akkor miben bízhat az MSZP? A szocialisták valószínűleg azzal kalkulálnak, hogy vagy sikerül átcsábítani pár SZDSZ-es vagy MDF-es képviselőt a fontos törvények megszavazására, vagy legalább arról meg tudnak győzni néhány ellenzékit, hogy ne menjen be szavazni, és akkor máris tudják biztosítani a jelenlévő képviselők több mint felének a támogatását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?