Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Az SZDSZ feljelentette az SZDSZ-t Kókánál

2007.05.09. 12:40
Három szombathelyi szabaddemokrata, élükön Hankó Faragó Miklóssal tiltakozó levelet küldött Kóka János pártelnöknek amiatt, hogy az önkormányzat cégeiből létrehozott részvénytársaság felügyelő bizottságába az összes közgyűlésbe jutott párt delegáltja mellett az SZDSZ megyei elnöke is bekerült. Németh Kálmán a múlt héten győzte le Hankó Faragót a vasi tisztújításon.

Az SZDSZ elnökének címzett tiltakozó levél szerint lejáratja a politikusokat, de főként az SZDSZ, hogy "közhatalmi pozícióban lévő szombathelyi politikusok saját maguknak és klientúrájuknak juttatnak közpénzeket", vagyis amikor a megszorítások miatt számos pedagógusnak szűnik meg a munkája, a szombathelyi képviselők magukat ültetik egy önkormányzati cég befolyásos és jól fizető posztjaira.

Négypárti cég

A szombathelyi önkormányzat április végén döntött arról, hogy két kisebb cég összevonásával létrehozza a Vagyonhasznosítási és Városgazdálkodási Zrt.-t, amely a fúzióval 12,5 milliárdos vagyont egyesít. A városi cég vezető posztjaira többségükben pártdelegáltak kerültek. A kilenc tagú igazgatóságába 2-2 MSZP-SZDSZ küldött mellett 2 civil és az MDF, valamint a Fidesz is helyet kapott. Hasonló a megosztási arány a 10 tagú felügyelő bizottság tagságában is.

Elvi alapon foglalkozzanak vele

A szabaddemokrata Hankó Faragó Miklós, korábbi igazságügyi államtitkár két párttársával az SZDSZ helyi elnökének, Németh Kálmánnak FB-elnöki pozíciójában látja a párt tekintélyét érintő veszélyt. A Kóka Jánosnak küldött levél szerint kifogásolható, hogy a párttagság nem kapott tájékoztatást arról, hogy az SZDSZ nevében kik és milyen gazdasági pozíciókat szereznek meg. A levél írói szerint "a SZDSZ hosszú évek óta hirdetett, és a parlamenti jogalkotásban következetesen képviselt álláspontja, hogy az önkormányzati képviselők és köztisztviselők tekintetében szigorú összeférhetetlenségi szabályokat kell alkotni", ezért indítványozzák, hogy az üggyel "elvi alapon" ismét foglalkozzon az Ügyvivői Testület és a parlamenti frakció.

Tisztújítás után

A levélről Hankó Faragó az Index megkeresésére nem kívánt nyilatkozni, de egyelőre Németh Kálmán sem elérhető. Tény azonban, hogy a Szombathelyen épp a levél megszületésével egyidőben zajlott a küzdelem a megyei pártelnökségért. A Vas megyei választmány pénteki tisztújító ülésén végül harmadszor is a szombathelyi alpolgármesteri tisztet is betöltő Némethet választották meg Hankó Faragóval szemben.

Jó értelemben vett spekuláció

Czeglédi Csaba, MSZP-s alpolgármester szerint a cégösszevonással egy 12 éve tervezett megoldás vált valóra, amit eddig csak a szükséges szavazattöbbség hiánya akadályozott. A városvezetés most megfelelő támogatást tudott teremteni a város ingatlanszektorának legtőkeerősebb beruházó cége létrehozásához. A részévénytársaság, amelynek feladata lesz, hogy saját szolgáltatásokból származó bevételeit maximalizálja és aktív vagyongazdálkodást folytasson, például "jó értelemben spekuláljon" az ingatlanokkal, vezető posztjaiból a megállapodás szerint a pártok közgyűlési súlyuk szerint részesedtek. Czeglédi biztos benne, hogy a debreceni mintára szervezett vagyongazdálkodás komoly gazdasági érdekeket sért az ingatlanbizniszben, de a fiatalokból álló menedzsment döntései fölött komoly kontroll maradt a polgármester kezében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!