Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Új arcok az SZDSZ országos listáján

2006.03.11. 15:05
Előkelő listás helyet adott az SZDSZ három, eddig nem képviselő liberálisnak. Ha az SZDSZ eléri az öt százalékot, erről a listáról lehet képviselő Kóka János, Molnár Lajos és Sándor Klára. Döntöttek az eddig vitás fővárosi listáról is.
Az első 30 hely
1. Kuncze Gábor
2. Kóka János
3. Fodor Gábor
4. Sándor Klára
5. Molnár Lajos
6. Magyar Bálint
7. Horn Gábor
8. Béki Gabriella
9. Kovács Kálmán
10. Eörsi Mátyás
11. Kis Zoltán
12. Világosi Gábor
13. Gulyás József
14. Gusztos Péter
15. Mézes Éva
16. Csőzik László
17. Hankó Faragó Miklós
18. Wekler Ferenc
19. Jüttner Csaba
20. T. Asztalos Ildikó
21. John Emese
22. Bőhm András
23. Szalai Zsuzsa
24. Dióssy Gábor
25. Velkey Gábor
26. Gadus István
27. Ungár Klára
28. Gombos András
29. Török Gusztáv Andor
30. Szalay Gábor

Elfogadta az SZDSZ országos listájának első harminc helyét a párt országos tanácsa (ot) szombaton. A lista első három helyén Kuncze Gábor pártelnök, a pártba csak január végén belépett Kóka János gazdasági miniszter, és Fodor Gábor ügyvivő szerepel. Utánuk sorrendben a következő politikusok neve olvasható a tizedik helyig: Sándor Klára, Molnár Lajos, Magyar Bálint, Horn Gábor, Béki Gabriella, Kovács Kálmán és Eörsi Mátyás.

A benyújtott javaslathoz képest a legnagyobb változás az, hogy az eredetileg a hetedik helyen szereplő Fodor Gábor a végleges listán a harmadik helyre került előre, közölte Kuncze Gábor. (Az SZDSZ ügyvivői testülete Sándor Klárát javasolta a harmadik helyre.)

Az országos listára a párt ismert arcai mellett olyan politikusok nevei kerültek fel, akik személyükben is megjelentik az SZDSZ számára fontos témákat, mondta az SZDSZ elnöke. Kóka János miniszterként a gazdasági kérdéseket, Sándor Klára az esélyegyenlőség témáját, Molnár Lajos az egészségügyet, Magyar Bálint miniszter és Horn Gábor kampányfőnök az oktatást, Béki Gabriella a szociálpolitikát, Eörsi Mátyás a külpolitikát, Kovács Kálmán pedig az informatikát képviseli. A listán szerepelnek olyan fiatalok is, akik letettek már annyit az asztalra, hogy érdemesek az országos politikában való részvételre, hangsúlyozta Kuncze Gábor.

A főváros akarata nyert

A párt országos tanácsa egyelőre az első harminc helyről döntött, a lista 31-50 helyéről az ot szombat délután határoz. Kuncze Gábor reményét fejezte ki, hogy ha az SZDSZ-nek a következő Országgyűlésben újra legalább 20 fős frakciója lesz, akkor a képviselőcsoportban megnő a fiatalok és a nők aránya is. Hozzátette azonban, hogy szerinte ennél többen jutnak majd a parlamentbe.

Az országos tanács elfogadta a párt budapesti listáját is. Az első öt hely a fővárosi választmány akarata szerint alakult. A szabad demokrata vezetés a Demszky Gábor, Pető Iván, Lakos Imre, Béki Gabriella és Bőhm András sorrendet preferálta, a budapestiek viszont azt szerették volna elérni, ha fővárosi frakcióvezetőjüké Bőhm Andrásé legalább a negyedik hely, ahonnan azért van esély a parlamentbe jutásra.

Mint az Index korábban beszámolt róla: egyes szabad demokrata körök nem feltétlenül értettek egyet Kóka János térnyerésével a pártban. Az Index kérdésére, hogy Kóka Jánosnak az országos listán való második helyével kapcsolatban elhangzott-e bármilyen kritikai megjegyzés az ot ülésén, Kuncze Gábor határozottan és röviden válaszolt: nem.

A pártelnök arról is beszámolt, hogy az SZDSZ országos tanácsa ismét egyértelművé tette: a párt nem kíván részt venni a választási kampány méltatlan harcaiban. Az SZDSZ továbbra is kitart amellett, hogy a kampánynak a programokról kell szólni és arról, mit csinálnak a pártok az elkövetkező négy évben.

Kérdezni akart

Az ot ülését a budapesti Deák téren ideiglenesen felállított Liberálisok Házában tartották. Az ülésről a ház előtt tartott sajtótájékoztatóra igyekvő Kuncze Gábort egy középkorú hölgy szólította meg az újságírók gyűrűjében, aki hangosan azt ismételgette, kérdezni szeretne valamit a pártelnöktől. Kuncze Gábor erre azt válaszolta, hogy most nem ér rá, de ha a hölgy megvárja rövid sajtótájékoztató után, akkor szívesen elbeszélget vele.

A sajtótájékoztató után az Index tudósítója megkérdezte a zaklatott kinézetű hölgyet, mit is akart kérdezni vagy kérni a pártelnöktől. Az asszony azt válaszolta: "Megmondom őszintén, hogy kérek egy cigarettát", ezt követő mondataiból azonban nem sikerült kideríteni, mit is akart Kuncze Gábortól.