Béla
4 °C
15 °C

Új SZDSZ gördült ki az autószalonból

2008.04.27. 15:46
Egy sárga Mustang és egy ősrégi Alfa-Romeo között ugrott ki az SZDSZ a koalícióból. A budaörsi autószalonba meghirdetett szabad demokrata küldöttgyűlés egyfajta kötelező kör volt, ami leginkább egy elnökválasztási nyitányra hajazott. A körülményektől függetlenül azonban csütörtöktől az MSZP kisebbségben kormányoz.

Formálisan ugyan koalíciós szakításra trombitálták össze az SZDSZ küldöttgyűlését vasárnapra, Budapestre, a gyakorlatban azonban a két (publikus) elnökjelölt (Kóka János és Fodor Gábor) kampánya startolt. (Persze azért kiugrottak a pártszövetségből a liberálisok, az 542 jelenlévő 434 akarta így. Az igenek, a nemek, és a tartózkodások summája csak 519.)

Nem véletlen, hogy Horn Gábor (Demszky Gáborral karöltve) nehezményezte, hogy elkezdődött az elnökválasztási kampány. Pacifikáló mondata szerint ugyanis mindegy, hogy kit emelnek az SZDSZ élére, ha a párt felsorakozik mögé, és akár egy tavaszi előrehozott választáson 6-7 százalékos eredménnyel ugorják meg a szabad demokraták a parlamenti küszöböt.

Fodor Gábor kiállt a pástra, és megígérte, hogyha a párt tartja hátulról, akkor kivezeti a kátyúból. Kóka azért ennél kevésbé nyíltan fogalmazott, miszerint az SZDSZ politikája soha nem volt ennyire egységes, és így nem kell túlreagálni az elnökválasztást, hiszen az, hogy 3-4 jelölt sorompóba áll, az nem pártszakadás, hanem demokrácia.

Ha a taps a népszerűség fokmérője, akkor a tagság nem érzi a kókai egységet, legalábbis Fodor tiszteletére erősebben és hosszabban csattogtak a tenyerek. Úgyhogy a jelek szerint a tagság megosztott a koalícióból való kiugrás ügyében, sokak (a beszédek tanúsága szerint) úgy érzik, Kóka beszorította őket, és a mostani küldöttgyűlés puszta formalitás.

Nem véletlen, hogy a Győr-Moson-Soproni tagok azt javasolták, csak szeptember elsején váljanak végképp az MSZP-től. (A felvetést mindössze 57-en támogatták.) Azért halasztottak volna, mert az Országos Tanács június 7-ére tette a tisztújító közgyűlést, egy megújult vezérkar pedig rendezhetné a viszonyt a baloldali nagytestvérrel.

Az viszont egységesen akasztotta ki a népet, hogy a küldöttgyűlésnek egy autószalon adott otthont. Ahova tömegközlekedés nem jár, így sokan nem is értek ide kapunyitásra. A nem funkcionális helyszínnek tudható be valószínűleg, hogy időnként budiválság alakult ki, s még az SZDSZ nagyságok is hosszan topogtak a fajansz felé kígyózó sorban.