Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Új SZDSZ gördült ki az autószalonból

2008.04.27. 15:46
Egy sárga Mustang és egy ősrégi Alfa-Romeo között ugrott ki az SZDSZ a koalícióból. A budaörsi autószalonba meghirdetett szabad demokrata küldöttgyűlés egyfajta kötelező kör volt, ami leginkább egy elnökválasztási nyitányra hajazott. A körülményektől függetlenül azonban csütörtöktől az MSZP kisebbségben kormányoz.

Formálisan ugyan koalíciós szakításra trombitálták össze az SZDSZ küldöttgyűlését vasárnapra, Budapestre, a gyakorlatban azonban a két (publikus) elnökjelölt (Kóka János és Fodor Gábor) kampánya startolt. (Persze azért kiugrottak a pártszövetségből a liberálisok, az 542 jelenlévő 434 akarta így. Az igenek, a nemek, és a tartózkodások summája csak 519.)

Nem véletlen, hogy Horn Gábor (Demszky Gáborral karöltve) nehezményezte, hogy elkezdődött az elnökválasztási kampány. Pacifikáló mondata szerint ugyanis mindegy, hogy kit emelnek az SZDSZ élére, ha a párt felsorakozik mögé, és akár egy tavaszi előrehozott választáson 6-7 százalékos eredménnyel ugorják meg a szabad demokraták a parlamenti küszöböt.

Fodor Gábor kiállt a pástra, és megígérte, hogyha a párt tartja hátulról, akkor kivezeti a kátyúból. Kóka azért ennél kevésbé nyíltan fogalmazott, miszerint az SZDSZ politikája soha nem volt ennyire egységes, és így nem kell túlreagálni az elnökválasztást, hiszen az, hogy 3-4 jelölt sorompóba áll, az nem pártszakadás, hanem demokrácia.

Ha a taps a népszerűség fokmérője, akkor a tagság nem érzi a kókai egységet, legalábbis Fodor tiszteletére erősebben és hosszabban csattogtak a tenyerek. Úgyhogy a jelek szerint a tagság megosztott a koalícióból való kiugrás ügyében, sokak (a beszédek tanúsága szerint) úgy érzik, Kóka beszorította őket, és a mostani küldöttgyűlés puszta formalitás.

Nem véletlen, hogy a Győr-Moson-Soproni tagok azt javasolták, csak szeptember elsején váljanak végképp az MSZP-től. (A felvetést mindössze 57-en támogatták.) Azért halasztottak volna, mert az Országos Tanács június 7-ére tette a tisztújító közgyűlést, egy megújult vezérkar pedig rendezhetné a viszonyt a baloldali nagytestvérrel.

Az viszont egységesen akasztotta ki a népet, hogy a küldöttgyűlésnek egy autószalon adott otthont. Ahova tömegközlekedés nem jár, így sokan nem is értek ide kapunyitásra. A nem funkcionális helyszínnek tudható be valószínűleg, hogy időnként budiválság alakult ki, s még az SZDSZ nagyságok is hosszan topogtak a fajansz felé kígyózó sorban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?