Szilvia
5 °C
16 °C

Markó: hiányzik egy SZDSZ-es kormánytag kartonja

2002.09.05. 14:12
A Történeti Hivatal elnöke szerint tényleg elvitték az egyik jelenlegi SZDSZ-es kormánytag aktáját a BM irattárából. Korábban a több fideszes politikus állította a Mécs-bizottság tevékenységével kapcsolatban, hogy az iratokat Kuncze Gábor belügyminisztersége alatt eltüntették a "trezorból". Mécs Imre viszont azt mondja, a dossziéból az ellenzék állításával szemben egyetlen papír hiányzik, ám annak is ott a másolata, amely elárulja, hogy 1995-ben az átvilágítóbírákhoz vitték az eredeti példányt. Kuncze azt állítja, minisztersége idején nem tűnt el irat a BM archívumaiból.
Markó György szerint az egyik szabad demokrata kormánytag dossziéja valóban eltűnt a Belügyminisztériumból. A Történeti Hivatal elnöke az InfoRádiónak nyilatkozva azt állította, hogy az irattárban a politikusról szóló nyilvántartó karton helyén helyettesítőlap található. Markó úgy vélekedett, hogy a rendszerváltás utáni kormányok titkosszolgálati érintettségét vizsgáló testületnek is találkoznia kellett a hiányról szóló jelentéssel.

Ki volt a trezorban?

Már a Medgyessy Péter szt tiszti múltját vizsgáló bizottság munkája során elhangzott az a vád, hogy a BM irattárából Kuncze Gábor kabinetfőnöke iratokat vitt magával. A testület munkája során vita alakult ki arról, hogy az elmúlt években kik járhattak a BM titkos iratait őrző trezorban. Balogh László, a testület elnöke a vita során kijelentette, hogy szerinte Gyekiczky András volt az egyetlen, akiről dokumentáltan állítható, hogy aktával távozott. Gyekiczky cáfolta az állítást, kijelentve, hogy akár peres úton is bizonyítja igazát.

Kövér szerint Kunczénak be kell számolnia

Az állítást a közelmúltban egy sajtótájékoztatóján Kövér László is megismételte. A fideszes képviselő szerint a hiányzó iratoknak azért kellett eltűnnie, mert azok a szabad demokrata politikus érintettségét bizonyították. Kövér azt is állította, hogy a papírok 1995-ben Kuncze Gábor belügyminisztersége alatt kerültek ki az irattárból. Hozzátette, hogy Kunczénak és volt kabinetfőnökének a nemzetbiztonsági bizottság előtt kellene beszámolnia az eset részleteiről.

"Nem bizonyítható az együttműködés"

A kormánytagok múltját vizsgáló bizottság szabad demokrata elnöke elmondta, hogy a testület valóban látta a kérdéses helyettesítőlapot, ám az Kövér László állításával ellentétben nem jelenti a kérdéses miniszter érintettségét. Mécs szerint az ellenzék "összevissza beszél, és hamis képzetet igyekszik kelteni a közvéleményben". Mécs Imre hozzátette: a Történeti Hivatalnál talált - általa nem konkretizált - kartonmásolatot összevetették a többi hivatalnál fellelt iratokkal, és ezek alapján nem bizonyítható egyértelműen az érintett együttműködése. Emlékeztetett arra, hogy tevékenységük során hat személy vonatkozásában találtak adatokat, de a tényleges együttműködés esetükben biztonsággal nem állapítható meg.

Kuncze: csak magamat ismételhetem, nem igaz

"Csak megismételni tudom korábbi nyilatkozatomat: belügyminiszterségem alatt, 1994-1998 között nem loptak el iratokat, illetve nem tűntek el iratok a Belügyminisztériumból" - mondta Kuncze Gábor csütörtökön az MTI-nek. Hangsúlyozta, az a korábbi állítás is megbukik, hogy ellopták az iratot, mert nem hiszi, hogy valaki úgy lop el egy dokumentumot, hogy odateszi a másolatát és megjelöli: innen elvittek valamit.

"Biztos vagyok abban, hogy az én időmben ilyen nem történt, ha bárki ezzel ellentétest állít, akkor a nyilvánosság előtt bizonyítsa állítását, illetve az ügyet ki kell vizsgálni" - jelentette ki az SZDSZ elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?