Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Fodort eddig hat, Kókát négy megye támogatja

2008.05.20. 18:00
Hat megyei SZDSZ-es szervezet nyilatkozott úgy, hogy korábbi döntésük alapján Fodor Gábor elnökké választását támogatják a párt június 7-i tisztújító küldöttgyűlésén. Az MTI körkérdésére eddig válaszolók közül négy megye jelezte egyértelműen, hogy ők Kóka Jánost támogatják. Pest illetve Bács-Kiskun megyében közel azonos támogatottságot kapott a két elnökjelölt. Hét megyében és Budapesten még nem született döntés.

Az SZDSZ június 7-én tart rendkívüli tisztújító küldöttgyűlést, ahol megválasztják a párt elnökét, az ügyvivői testület tagjait illetve az országos tanács 20 tagját.

Az SZDSZ-es megyei választmányok közül hat Fodor Gábor elnökké választását támogatja. A hat megye: Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala. A párt Győr-Moson-Sopron megyei választmánya kedden Fodor mellett tette le a garast,, a Hajdú-Bihari választmány csak pénteken dönt, de előrejelzésük szerint minden bizonnyal ők is Fodor Gábor mögött sorakoznak fel.

Kóka János mellett eddig négy megye állt ki: Vas, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Fejér. Nógrád megyében csütörtökön döntenek, de várhatóan itt is a jelenlegi elnököt támogatja majd a többség.

Pest megyében kiegyensúlyozott eredmény született így mindkét elnökjelöltet támogatják, mondta Gulyás József megyei választmányi elnök a távirati iroda kérdésére, majd hozzáfűzte: véleménye szerint Fodor Gábor élvez nagyobb támogatottságot. Bács-Kiskun megyében is közel azonos számban támogatták Fodor Gábort és Kóka Jánost a párt megyei választmányának május 17-ei ülésén, ezért a megye mindkét elnökjelöltet támogatja.

Baranyában nincs napirenden

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és a Békés megyei választmány csütörtök este, a budapesti péntek délután dönt arról, hogy melyik elnökjelöltet támogatja. Tolnában is feltehetően ezen a héten döntenek az elnökjelölt személyéről, de egyelőre nem tudni melyik napon.

Wekler Ferenc Baranya megyei elnök kedden azt mondta az MTI-nek, hogy eddig nem foglalkoztak a kérdéssel és a közeljövőben valószínűleg nem tűzik napirendre.

Az SZDSZ Tolna Megyei Választmánya keddi ülésén Kóka Jánost javasolta a párt elnökjelöltjének -közölte Jobban Zoltán megyei pártelnök. A választmányi ülés határozatképes volt, a testület tagjainak 80 százaléka Kóka Jánost szavazta meg a párt elnökjelöltjének - közölte a megyei elnök.

A megyei választmányok vezetői közül többen is jelezték, hogy a döntésnek nincs kötelező jellege, mert a párt küldöttei szabad mandátummal rendelkeznek, tehát arra a jelöltre voksolnak június 7-én, akit jobb elnöknek tartanak.