Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Erősített a Fidesz, 1 százalékon az SZDSZ

2008.07.22. 13:26
Júliusban a Fidesz javára valamelyest növekedett a két nagy párt közötti támogatottsági különbség. A Századvég-Forsense felmérése szerint az SZDSZ Fodor vezetéssel sem tudott javítani pozícióján. A liberális párt a teljes választói népességen belül mindössze egy százalékon áll.

Júliusban a Fidesz szavazótábora két százalékponttal – statisztikai értelemben nem szignifikáns mértékben – növekedett. Támogatóik aránya jelenleg az összes megkérdezett 27 százalékát teszi ki, míg az MSZP támogatottsága egy százalékponttal csökkent, s jelenleg 13 százalékon áll, derül ki a Századvég-Forsense júliusi felméréséből. Az összes megkérdezett körében az SZDSZ és az MDF is egy százalékon áll.

A kutatás módszertana

A Századvég és a Forsense közvélemény-kutatását július 9. és 16. között végezték 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével. A mintavétel alapjául a telefon-előfizetőket tartalmazó adatbázis szolgált. A minta összetétele a legfontosabb szocio-demográfiai tényezők szerint megfelel a felnőtt magyar lakosság arányainak.

A biztos szavazó pártválasztók aránya júniushoz hasonlóan 36 százalékon áll. A Fideszre a biztos szavazó pártválasztók közel kétharmada (65 százalék), az MSZP-re pedig egynegyedük (25 százalék) szavazna most vasárnap. A biztos pártválasztók körében az SZDSZ-nek és az MDF-nek is 3-3 százalékos támogatottsága van.

Továbbra is negatív a kisebbségi kormány tevékenységének megítélése. A megkérdezettek 65 százaléka ítélte meg negatívan a kormány munkáját, és 56 százalék az ellenzékét. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya valamelyest növekedett az elmúlt hónapban (32 százalék). A csak a kormánnyal elégedetleneké nem változott (33 százalék), a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig 2 százalékponttal csökkent (24 százalék).

Az előző hónaphoz hasonlóan júliusban is – a nagyobb táborból adódóan - valamivel nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával a Fidesz szimpatizánsai (15 százalék), mint az MSZP-szavazók (10 százalék).

A megkérdezettek relatív többsége, 47 százaléka a kormány leváltását, egyharmaduk pedig a kisebbségi kormány hatalmon maradását támogatja. A megkérdezettek 36 százaléka inkább Orbán Viktort, míg 26 százaléka Gyurcsány Ferencet tartja alkalmasabbnak miniszterelnöknek. Közel egyharmaduk viszont a két politikus közül egyiküket sem tartja alkalmasnak a poszt betöltésére.

Továbbra is erősen megoszlanak a vélemények arról, hogy képes lesz-e a Magyar Szocialista Párt a 2010-es országgyűlési választásokig önállóan kormányozni. Ma már stabilan azok vannak többségben, akik szerint a kisebbségi kormányzás hosszú távú fennmaradása a valószínűbb, mint annak bukása.