Judit
3 °C
7 °C

Kehi: A Széchenyi-terv nem volt terv

2002.12.10. 11:05
A Széchenyi-terv nem tekinthető tervnek - áll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Népszabadság által nyilvánosságra hozott jelentésében. A kiírásokban vállalt határidők betartása, a pályázatok folyamatos fogadása és feldolgozása, az ügyfélszolgálatok működtetése, az ellenőrzési, adminisztratív és pénzügyi feladatok olyan mennyiségű operatív munkát jelentettek, amelyre a szervezetek sem tárgyi, sem személyi feltételeiket tekintve nem készültek fel.
A Széchenyi-tervről az Orbán-kormány hivatalosan soha nem tárgyalt, kormányrendelet vagy kormányhatározat azt soha nem fogalmazta meg - áll a Kehi Népszabadság által nyilvánosságra hozott jelentésében.

Nem készültek fel

A középtávú gazdaságfejlesztési programot, amelyet az előző kabinet Széchenyi-tervre keresztelt, a Gazdasági Minisztérium (GM) még 2001 januárjában tette közzé, és hét fejezetet, továbbá 79 alprogramot tartalmaz. A terv lényegében vissza nem térítendő támogatásokat nyújt, forrásaihoz pályázat útján lehetett hozzájutni. Ezeket az egyes minisztériumok, döntően a GM, kezelték. Az elmúlt évben 65,4 milliárd, idén 76,6 milliárd forintos támogatást kaptak a különböző pályázatok.

A terv bevezetését segítő, intenzív, jól szervezett és politikailag is erősen támogatott marketingnek köszönhetően nagy számban érkeztek pályázatok - írja a Népszabadság. A kiírásokban vállalt határidők betartása, a pályázatok folyamatos fogadása és feldolgozása, az ügyfélszolgálatok működtetése, az ellenőrzési, adminisztratív és pénzügyi feladatok olyan mennyiségű operatív munkát jelentettek, amelyre a szervezetek sem tárgyi, sem személyi feltételeiket tekintve nem készültek fel - állapította meg a Kehi.

Nem egzakt mutatószámokon alapult

Így fordulhatott az elő, hogy nem tudták betartani a szerződések megkötésére vonatkozó jogszabályi előírásokat. A szerződéskötés jóval hosszabb időt vett igénybe, mint amit az előírások tartalmaznak. A döntést követő harminc nap helyett 2001-ben átlagosan 164 nap, 2002-ben pedig 104 nap telt el a szerződéskötésig - olvasható a keddi Népszabadságban.

A Kehi szakemberei szerint a bírálóbizottságok általában nem előzetesen kidolgozott értékelési szempontrendszer alapján döntöttek, így "a szubjektív megítélés tág teret kapott". A jelentés példaként említi a lakásügyi tárcaközi bizottság munkáját. Itt előre kidolgozott pontozási rendszer alapján kell rangsorolni, viszont a pontok 28 százaléka nem egzakt mutatószámokon alapul.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke felhívja a gazdasági tárca jelenlegi vezetőjének figyelmét, hogy tegyen javaslatot a Széchenyi-terv költségvetési tervbe illeszkedő átalakítására. A kancelláriaminiszternek pedig javasolja, hogy kísérje figyelemmel a Széchenyi-terv átalakítását, egyúttal segítse elő átgondolt, célirányos pr-tevékenységgel a közvélemény megfelelő tájékoztatását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?