Tekla
8 °C
20 °C

Kehi: A Széchenyi-terv nem volt terv

2002.12.10. 11:05
A Széchenyi-terv nem tekinthető tervnek - áll a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Népszabadság által nyilvánosságra hozott jelentésében. A kiírásokban vállalt határidők betartása, a pályázatok folyamatos fogadása és feldolgozása, az ügyfélszolgálatok működtetése, az ellenőrzési, adminisztratív és pénzügyi feladatok olyan mennyiségű operatív munkát jelentettek, amelyre a szervezetek sem tárgyi, sem személyi feltételeiket tekintve nem készültek fel.
A Széchenyi-tervről az Orbán-kormány hivatalosan soha nem tárgyalt, kormányrendelet vagy kormányhatározat azt soha nem fogalmazta meg - áll a Kehi Népszabadság által nyilvánosságra hozott jelentésében.

Nem készültek fel

A középtávú gazdaságfejlesztési programot, amelyet az előző kabinet Széchenyi-tervre keresztelt, a Gazdasági Minisztérium (GM) még 2001 januárjában tette közzé, és hét fejezetet, továbbá 79 alprogramot tartalmaz. A terv lényegében vissza nem térítendő támogatásokat nyújt, forrásaihoz pályázat útján lehetett hozzájutni. Ezeket az egyes minisztériumok, döntően a GM, kezelték. Az elmúlt évben 65,4 milliárd, idén 76,6 milliárd forintos támogatást kaptak a különböző pályázatok.

A terv bevezetését segítő, intenzív, jól szervezett és politikailag is erősen támogatott marketingnek köszönhetően nagy számban érkeztek pályázatok - írja a Népszabadság. A kiírásokban vállalt határidők betartása, a pályázatok folyamatos fogadása és feldolgozása, az ügyfélszolgálatok működtetése, az ellenőrzési, adminisztratív és pénzügyi feladatok olyan mennyiségű operatív munkát jelentettek, amelyre a szervezetek sem tárgyi, sem személyi feltételeiket tekintve nem készültek fel - állapította meg a Kehi.

Nem egzakt mutatószámokon alapult

Így fordulhatott az elő, hogy nem tudták betartani a szerződések megkötésére vonatkozó jogszabályi előírásokat. A szerződéskötés jóval hosszabb időt vett igénybe, mint amit az előírások tartalmaznak. A döntést követő harminc nap helyett 2001-ben átlagosan 164 nap, 2002-ben pedig 104 nap telt el a szerződéskötésig - olvasható a keddi Népszabadságban.

A Kehi szakemberei szerint a bírálóbizottságok általában nem előzetesen kidolgozott értékelési szempontrendszer alapján döntöttek, így "a szubjektív megítélés tág teret kapott". A jelentés példaként említi a lakásügyi tárcaközi bizottság munkáját. Itt előre kidolgozott pontozási rendszer alapján kell rangsorolni, viszont a pontok 28 százaléka nem egzakt mutatószámokon alapul.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnöke felhívja a gazdasági tárca jelenlegi vezetőjének figyelmét, hogy tegyen javaslatot a Széchenyi-terv költségvetési tervbe illeszkedő átalakítására. A kancelláriaminiszternek pedig javasolja, hogy kísérje figyelemmel a Széchenyi-terv átalakítását, egyúttal segítse elő átgondolt, célirányos pr-tevékenységgel a közvélemény megfelelő tájékoztatását.