Viola
-6 °C
0 °C

Csődközelben Szeged

2003.02.17. 13:32
Szeged eladósodott, csőd közeli helyzetbe került, emiatt pedig válságkezelésre van szükség, s így a többi között zárolták a költségvetés egy részét. A város hétmilliárdos hiánnyal küzd. Szeged korábbi polgármestere, a fideszes Bartha László a jelenlegi alpolgármester állítására, miszerint válsághelyzet alakult ki, úgy reagált: nem a város, hanem ők (értsd: a szocialisták) vannak válsághelyzetben.
Szentgyörgyi Pál, a csongrádi megyeszékhely gazdasági alpolgármesterének elmondása szerint a fizetésképtelenség elkerülése érdekében május végéig tart a megszorító intézkedés: a polgármesteri hivatal költségvetésének 12 százalékát zárolták, a 85 önkormányzati intézménynél pedig 8 százalékot.

Százzal több alkalmazottat "találtak"

Az alpolgármester elmondta: hozzákezdtek a hivatal és irodái, valamint az önkormányzati intézmények strukturális áttekintéséhez is. A vizsgálat arra vonatkozik, hogy a feladat, a létszám és a költségelőirányzat arányban van-e egymással, hol lehet a kiadást csökkenteni.

Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy amikor a szocialista városvezetés átvette a polgármesteri hivatalt az előző, fideszes vezetéstől, a közgyűlés által jóváhagyott előirányzat szerint 470 alkalmazottnak kellett volna lenni, ezzel szemben 570 dolgozót "találtak". Az alpolgármester ismertetése szerint az önkormányzati intézményekben jelenleg 7700 közalkalmazott dolgozik. Rámutatott: az előirányzat szerint a köztisztviselők és az intézményi közalkalmazottak ez évi bére a közterhekkel együtt csaknem 20 milliárd forint, közel fele a város éves bevételének.

Hétmilliárdos hiány a kasszában

Szentgyörgyi Pál szerint az előző városvezetés 2001-2002-re vonatkozó kétéves költségvetése "mozdította ki" Szegedet a korábbi viszonylag nyugodt anyagi helyzetéből, ugyanis a tervezett 2,5 milliárd forintos hiány a múlt év végére megduplázódott. Elmondta, hogy az új vezetés 7 milliárd forintos hitelállománnyal vette át a várost, s az idén hiteltörlesztésre 2,3 milliárd forintot kell fordítani. Az alpolgármester közlése szerint Botka László (MSZP) polgármester hétfőn tájékoztatja a belügyminisztert a kialakult helyzetről, kedden pedig az önkormányzati intézmények vezetőivel folytat megbeszélést.

Az előző polgármester, Bartha László (Fidesz) az MTI megkeresésére hazugságnak nevezte a jelenlegi városvezetés állításait. - Nem a város, hanem ők vannak válsághelyzetben - állította, s közölte, hogy bővebbet a szerdai sajtótájékoztatóján mond az ügyről.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft