Judit
2 °C
7 °C

Negyedével csökkentik a betegellátást Szegeden

2006.09.15. 14:50
Halasztható műtéteket csoportosítanak át, és közel húsz százalékkal kevesebb beteget tudnak megvizsgálani a Szegedi Tudományegyetem orvos- és gyógyszerésztudományi centrumában, mert az egészségbiztosító kevesebbet fizet.

A csökkenő finanszírozási források miatt más takarékoskodási intézkedések mellett az ellátható betegek számának korlátozására kényszerültek a szegedi klinikákon, jelentette be Mikó Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem orvos- és gyógyszerésztudományi centrumának elnöke pénteken.

Csökkent a támogatás

A 95 százalékos teljesítménykorlátozás bevezetése és az egyes betegségcsoportok esetében elvégzett beavatkozások finanszírozásának változása miatt a fekvőbeteg-ellátás esetében 15, a járóbeteg-ellátás esetében pedig mintegy 5 százalékkal csökkent az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a klinikákra befolyó összeg - mondta a professzor.

Havi szinten 100 és 200 millió forint közötti kiesést jelent mindez a centrum számára. A csökkenő finanszírozás miatt takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni: létszám- és beruházási stop lépett életbe a szegedi klinikákon és ideiglenesen az ellátható betegek számát is korlátozni kellett. A hónap végéig az eddiginél átlagosan 20 százalékkal kevesebb beteget látnak majd el - mondta a centrum elnöke.

Mikó Tivadar hangsúlyozta: a korlátozás a sürgős és életmentő beavatkozásokat nem érinti, és ezen felül a lehetőségekhez mérten minden beteget ellátnak, de a halasztható műtétek egy részét kénytelenek átcsoportosítani, hogy akiket fogadni tudnak, azoknak megfelelő színvonalú ellátást nyújthassanak. Az egyetemi tanár elmondta, hogy országos problémáról van szó, mely helyi szinten csak részben kezelhető.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?