Tekla
8 °C
20 °C

Negyedével csökkentik a betegellátást Szegeden

2006.09.15. 14:50
Halasztható műtéteket csoportosítanak át, és közel húsz százalékkal kevesebb beteget tudnak megvizsgálani a Szegedi Tudományegyetem orvos- és gyógyszerésztudományi centrumában, mert az egészségbiztosító kevesebbet fizet.

A csökkenő finanszírozási források miatt más takarékoskodási intézkedések mellett az ellátható betegek számának korlátozására kényszerültek a szegedi klinikákon, jelentette be Mikó Tivadar, a Szegedi Tudományegyetem orvos- és gyógyszerésztudományi centrumának elnöke pénteken.

Csökkent a támogatás

A 95 százalékos teljesítménykorlátozás bevezetése és az egyes betegségcsoportok esetében elvégzett beavatkozások finanszírozásának változása miatt a fekvőbeteg-ellátás esetében 15, a járóbeteg-ellátás esetében pedig mintegy 5 százalékkal csökkent az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól a klinikákra befolyó összeg - mondta a professzor.

Havi szinten 100 és 200 millió forint közötti kiesést jelent mindez a centrum számára. A csökkenő finanszírozás miatt takarékossági intézkedéseket kellett bevezetni: létszám- és beruházási stop lépett életbe a szegedi klinikákon és ideiglenesen az ellátható betegek számát is korlátozni kellett. A hónap végéig az eddiginél átlagosan 20 százalékkal kevesebb beteget látnak majd el - mondta a centrum elnöke.

Mikó Tivadar hangsúlyozta: a korlátozás a sürgős és életmentő beavatkozásokat nem érinti, és ezen felül a lehetőségekhez mérten minden beteget ellátnak, de a halasztható műtétek egy részét kénytelenek átcsoportosítani, hogy akiket fogadni tudnak, azoknak megfelelő színvonalú ellátást nyújthassanak. Az egyetemi tanár elmondta, hogy országos problémáról van szó, mely helyi szinten csak részben kezelhető.