Eleonóra
-1 °C
2 °C

Tiltanák az agitálást a szegedi templomoknál

2004.04.09. 14:12
Szeged képviselő-testülete májusi közgyűlésén betilthatja a politikai rendezvényeket a vallási és kegyeleti helyek közelében. Az indítvány azután született, hogy Orbán Viktor nemrég több ezres tömeg előtt szónokolt a Dóm téren. Botka László, Szeged polgármestere közölte, hogy a tiltott területek kiválasztásába bevonja a pártokat.
"Alacsony szellemi színvonalú anyag, egy megzavarodott elme szellemi törmeléke" - minősítette Kohári Nándor, szegedi fideszes képviselő Pászti Ágnesnek, a Centrum tanácsnokának azt a sürgősségi indítványát, amely megtiltaná a politikai rendezvények vallási intézmények, kegyeleti helyek közelében való megrendezését Szegeden.

A Délmagyarországnak a szegedi képviselő-testület csütörtöki üléséről szóló tudosításából kiderül, hogy a Fidesz képviselője napirend előtt bírálta az elképzelést, a konkrét döntés előtt azonban nem volt vita. A testület el is fogadta a javaslatot, így a májusi közgyűlésre elkészül a közterületek politikai célú hasznosításának részletes szabályozása.

Botka László polgármester az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy korábban sohasem volt politikai rendezvény helyszíne a szegedi Dóm tér, és eddig egyáltalán nem volt semmilyen formális szabály a közterületek használatáról. Botka szerint a részletes szabályok kidolgozásába bevonják a pártokat is.

Pászti Ágnes, a rendeletet indítványozó Centrum képviselője is azt fejtette ki az Indexnek, hogy soha, "még az átkosban sem" szerveztek politikai rendezvényt a Dóm téren, ezért kezdeményezte a szigorítást. Arról külön rendelet hoznak majd, hogy konkrétan mely közterületekre vonatkozik a tilalom.

Balogh László, MDF-es szegedi országgyűlési képviselő pénteken közleményben ítélte el a képviselő-testület határozatát. Balogh "szükség esetén" az alkotmánybíróság előtt támadja meg a határozatot, mert úgy gondolja, hogy alkotmányos alapjogokat nem lehet helyi döntésekkel felülírni.