Viola
-5 °C
-2 °C

Egy vizsgálat, két jegyzőkönyv a szegedi agyműtétről

2004.07.19. 13:36
A Délmagyarország szerint az elcserélt leletek alapján végzett operációról szóló vizsgálati jegyzőkönyvnek két változata van, az egyikből valaki törölte a 10. pontot, amely az aznapi ügyeletes vezető felelősségéről szólt. A szegedi önkormányzat szerint az egészségügyi bizottság nem a meghamisított jegyzőkönyv alapján tárgyalta a téves agyműtét személyi konzekvenciáit. Kiderült az is, hogy az egészségügyi bizottság egyes tagjai rendszeres tiszteletdíjat kapnak a kórháztól.
A Délmagyarország szerint az elcserélt leletek miatt elvégzett halálos kimenetelű agyműtét körülményeiről készült jegyzőkönyv két különböző változatban bukkant fel szegedi önkormányzat egészségügyi bizottsága előtt. A tizenegy pontos vizsgálati jelentés egyik változatából törölték a 10. pontot, amely a kórházban az operáció napján ügyeletes csúcsvezető, Piros Györgyike osztályvezető főorvos, megbízott orvos-igazgató felelősségéről szólt. A bizottság egyébként a városi kórház főigazgatóját, Nárai Györgyöt az ügy miatt felfüggesztette beosztásából.

Heten már fegyelmin

A műtét hátterét feltáró jelentést az - időközben felfüggesztett - főigazgató által kinevezett vizsgálóbiztos, Ferencsik Mária készítette. A július 8.-án elkészült összefoglaló tizenegy pontban állapította meg a kórház különböző beosztású alkalmazottainak felelősségét abban, hogy a mellkasi panaszokkal beszállított Kovács Bélán agyműtétet hajtottak végre Berkó Vince operációja helyett. A jelentés megállapításai alapján hét dolgozó ellen máris fegyelmi eljárást indítottak.

Eltűnt csúcsvezető

A Délmagyarország szerint elképzelhető, hogy a kórházi vezetők felelősségének megállapítására hívatott szegedi egészségügyi bizottság a megkurtított változat alapján foglalkozott az üggyel. Ebből valaki törölte azt a pontot, amelyben az állt, hogy a kórház "Belgyógyászati Részlegén megbízott vezetője, Dr. Piros Györgyike sem személyesen, sem telefonon az adott napon nem érdeklődött az ügyeletet teljesítő kollégáktól, intézményben történő eseményekről." Aznap ugyanis Piros doktor volt az intézmény négy csúcsvezetője közül az ügyeletes, és elvileg a kórházban kellett tartózkodnia.

Belső vizsgálat indult a kurtításról

A szegedi jegyző, Mózes Ervin szerint az önkormányzat a teljes vizsgálati szöveget megkapta július 8-án. Ugyanakkor elismerte, hogy a városházára két változat érkezett, de ő a hosszabbik, a tizenegy pontos változatot küldte el az egészségügyi bizottságnak, amely időközben rendkívüli ülést tartott az ügyben. Piros Györgyike az Index kérdésére azt mondta, hogy a jegyzőkönyv ügyében Baráth Lajos, a főigazgató általános helyettese, a kórház jelenlegi tényleges vezetője nyilatkozhat, Baráth azonban a távirati irodának - az elrendelt hírzárlatra hivatkozva - nem kommentálta a hamisított vizsgálati anyagról szóló hírt. Az Index információi szerint belső vizsgálat indult a rövidített jegyzőkönyv keletkezéséről.

A bizottsági elnök is pénzt kapott

Kiderült az is, hogy az ügyet vizsgáló önkormányzati bizottság MDF-es elnöke, Ványai Éva, valamint két szocialista önkormányzati képviselő tiszteletdíjat kapott a városi kórháztól. A képviselők az intézeti tanács tagjaként adtak néha tanácsot a kórház vezetőjének. Ványai Éva az Indexnek azt mondta, hogy az intézményi tanács tagjait a főigazgató kérte fel őt, és orvosi szakmai tapasztalatai alapján rendszeres, személyes megbeszéléseken látta el tanácsaival az egészségügyi intézmény vezetőjét. Botka László, Szeged polgármestere azt mondta az Indexnek, hogy az önkormányzatok képviselőinél nem rendkívüli az intézményi tanácsadáshoz hasonló megbízatás, a felügyelőbizottsági tagság és az ehhez hasonló kiegészítő állás, ezért neki mint polgármesternek az ügyhöz semmi köze sincs.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!