Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Nem a leletcsere miatt halt meg az egyik szegedi beteg

2004.10.20. 11:44
A szegedi városi kórházban júliusban cserélték el két idős beteg CT-leletét. A héten lezárultak a leletcsere körülményeit és következményeit tisztázó vizsgálatok, és mint kiderült, az egyik elcserélt beteg halálát más betegség okozta, nem a pedig a kései műtét.
Lezárultak a szegedi városi kórházban a három hónappal ezelőtt történt leletcsere körülményeit és következményeit tisztázó vizsgálatok. A kórbonctani leletekre hivatkozó szakértők szerint nem játszott szerepet Berkó Vince halálában, hogy koponyaműtétjét később kezdték meg - értesült a Délmagyarország.

A kórházban júliusban cserélték el két idős beteg CT-leletét, így kezdték meg Kovács Béla operációját. A férfi koponyájának felnyitása után kiderült, nincs olyan elváltozás, ami a felvételen szerepel. A lelet egy másik beteg, Berkó Vince koponyájáról készült, akit így órákkal később műtöttek meg. Kovács Béla három nap, Berkó Vince három hónap múlva hunyt el.

Mivel Berkó Vincéről két CT-felvétel is készült, kiderült, hogy a két időpont között nem fokozódott a vérzés. A boncolás megállapította, hogy halálát más betegség okozta. Pajor László, a kórház megbízott vezetője szerint az is bizonyítja, hogy nincs összefüggés a leletcsere és a beteg halála között, hogy a beteg az eset után három hónapig még élt, és a kómából is visszatért. Pajor László a lapnak úgy nyilatkozott, az ügyben a kórházat is megillette volna az ártatlanság vélelme.