Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ismét elcseréltek két beteget Szegeden

2004.08.09. 12:11
Egy hónappal a tévesen elvégzett agyműtét után ismét összecseréltek két beteget a szegedi városi kórházban. A Délmagyarország információi szerint most két idős asszonyt kevertek össze az egyes számú belgyógyászati osztályon, most azonban a krónikus belgyógyászaton a betegfelvételnél kiderült, hogy az asszonyt más leleteivek vitték odra.
A szegedi városi kórház központi, Kálvária sugárúti épületének egyes számú belgyógyászati osztályáról egy másik beteg papírjaival szállítottak át egy idős asszonyt a krónikus belgyógyászatra.

Két idős asszony

A Délmagyarország információi szerint a krónikus belgyógyászaton a betegfelvételnél derült ki, hogy a kórházban ismét betegeket cseréltek össze. A két idős asszony eredetileg ugyanabban a kórteremben feküdt, és egyiküket a kórház betegszállító autójával múlt szerdán át kellett szállítani a Kossuth Lajos sugárúti épületbe. A betegfelvételen felfedezett tévedés után korrigálták a hibát. A lap szerint egyértelmű, hogy a tévedést az egyes számú belgyógyászati osztályon követték el, amelynek vezetője, Piros Györgyike belgyógyász főorvos, megbízott orvos-igazgató.

Kihúzták

Piros Györgyike neve felbukkant a július 3-án történt, akkor halálos kimenetelű betegcserével kapcsolatban is. Az összekevert leletek miatt elvégzett agyműtét körülményeiről készült első jelentésben ugyanis az intézmény éppen aznap ügyeletes csúcsvezetőjének felelősségét is firtatták. Az orvos-igazgató szerepéről szóló pontot azonban a kórház azóta kényszerszabadságra küldött igazgatója kihúzta a jelentésből.

Nem volt karszalag

Az első betegcsere miatt kirobbant botrány egyik következménye volt az is, hogy az egészségügyi miniszter elrendelte a betegazonosító csuklószalag használatát. A Délmagyarország cikke szerint a két idős asszony kezére csak a csere felfedezése után került szalag. Baráth Lajos, a kórház főigazgatójának általános helyettese a lapnak elismerte, hogy az eset megtörtént, de, mint mondta, a folyamatba épített ellenőrzésnél azonnal észrevették a hibát, és ő maga tíz percen belül értesült az esetről. Baráth Lajos az ügyben hétfőn tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a mostani esetet már tisztázták, az érintett dolgozókkal szemben pedig "fegyelmi felelősségre vonást alkalmaznak". A városi kórházban azon a napon kezdték el a betegazonosító csuklópánt bevezetését, amelyen a második betegcsere történt.

Túl sokat dolgozott a szentesi orvos
Büntetőfeljelentést tesz és fegyelmi eljárást kezdeményez a szentesi kórház főigazgatója ellen a Csongrád megyei egészségügyi bizottság egyik tagja, a pert próbapernek szánják; a kórházban egy 30 órája munkában lévő orvos felcserélte két beteg nevét egy kórlapkivonaton. Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt kezdeményezik a büntetőeljárást és a fegyelmit a főigazgató ellen, amiért nem biztosított pihenőidőt az orvosnak - mondta Baláspiri Csaba, aki egyben az önkormányzat polgári frakciójának vezetője és a kórház körzetében háziorvos. "Fáradt orvos hibázni fog és veszélyeztetheti a beteget is. Ezt szeretnénk jogi eszközökkel is kimondatni, abban a reményben, hogy talán változás indul el" - fogalmazott a képviselő. Baláspiri Csaba európai uniós szabályokra hivatkozva elmondta, hogy Magyarországon az egészségügyben még mindig meghaladhatja a heti munkaidő a 48 órát, a napi pedig a 12 órát, s az utóbbi után nem biztosítják minden esetben a 8 óra pihenést. Az az orvos, aki egy hete összecserélte két azonos vezetéknevű beteg nevét, az előző héten 96 órát dolgozott, s amikor a hibát vétette, 30 órája volt már munkában - ismertette.