Géza
-12 °C
-4 °C

Koalíciós válsághoz vezethet, ha marad az szja

2003.07.17. 12:26
Megkérdőjelezhető az SZDSZ részvétele a koalícióban, amennyiben jövőre nem csökkentik a személyi adóterheket - nyilatkozta Kuncze Gábor elnök. Szerinte arra szerződtek az MSZP-vel, hogy csökkentik a vállalkozók és a magánszemélyek terheit.
A szabadságát töltő Kuncze Gábor a Klubrádiónak és az Inforádiónak nyilatkozott azután, hogy tegnap a kormányülés után kiderült: az ígéretekkel és a költségvetési törvényben megfogalmazottakkal ellentétben, mégsem csökken jövőre a személyijövedelem-adó.

Az SZDSZ kampányában és programjában előszeretettel hangoztatott intézkedés egyelőre nem valósul meg, Kuncze ugyanakkor úgy látja, még korántsem végleges a döntés. A pártelnök ugyanis nem tekinti véglegesnek a jövő évi személyi jövedelemadóval kapcsolatos szerdai bejelentést. "Az SZDSZ nem tud eltekinteni adócsökkentő programjától" - nyilatkozta a rádióban a kormánypárti politikus.

Mégsem végleges döntés
László Csaba szerint nem érdemes koalíciós "helyzetről" beszélni, ő személy szerint örülne egy kompromisszumos javaslatnak - derült ki a pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján a Figyelőnet szerint. Csillag István azt hangsúlyozta, hogy a szerdai döntés ellenére a kormányprogramban továbbra is szerepel az adók csökkentésének terve. László utalt rá, hogy a szerdai bejelentés ellenére egyelőre nem végleges a kormány azon döntése, amely szerint a személyi jövedelemadó csökkentését a tervekkel ellentétben nem 2004-ben kezdik meg, hanem csupán 2005-ben. A szerdán bejelentett döntés irányelvnek tekinthető - mondta László Csaba. Csillag István gazdasági miniszter ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a teher- és adócsökkentés továbbra is szerepel a kormány programjában.
"Rajtunk a választók számon kérik a választási ígéreteinket. Nálunk az egyik fő szempont az volt, hogy az állam menjen vissza azokra a területekre, ahol vannak feladatai, a többiből szálljon ki. Ennek megfelelően pedig csökkentse az elvonásokat, amelyek a vállalkozói szférára, illetve a magánszemélyekre nehezednek. Ha ennek az ellenkezője történik, akkor azt a kérdést kell feltenni, hogy mi értelme van az SZDSZ koalícióban maradásának?"

Az SZDSZ kétkulcsos szja-táblát javasolt, amely szerint évi 2,4 millió forintos jövedelemhatárig a magánszemélyek jövedelemadója 18 százalékra mérséklődne, a fölött pedig 36 százalékra.

Medgyessy Péter miniszterelnök csütörtökön reagált Kuncze nyilatkozatára. Eszerint a kormányfő elközelezett az adócsökkentés mellett, de a kormányzást négy évre vállalták, és ez idő alatt valósulhat meg az intézkedés. Ugyanakkor ha az SZDSZ-nek van konkrét javaslata, hogy a kiadási oldalon hogyan lehet megspórolni az intézkedéshez szükséges 130-150 milliárd forintot, a kormányfő nyitott mindenre.

Pokorni Zoltán fideszes politikus szerint törvénytelen, hza marad az szja, Kuncze Gábor nyilatkozatára reagálva pedig azt üzente: van olyan politikai erő, amelynek a támogatására (Kuncze) számíthat.