Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A féllábú diákot is térdepeltették a kisegítőben

2004.06.04. 08:44
Egy borsodi bíróság első fokon háromszázezer forinttól hatszázezer forintig terjedő nem vagyoni kártérítést és azok éves kamatait ítélte meg azoknak a tiszatarjáni szülőknek, akiknek gyermekeit önkényesen kisegítő osztályba helyezték, olvasható a pénteki Magyar Hírlapban. Az iskolát fenntartó önkormányzat fellebbez.
Szakértői vélemények nélkül irányított az intézményvezető kisegítő osztályba tíz gyereket a tiszatarjáni iskolában, ezért a Borsod megyei bíróság első fokon több mint négymillió forintos kártérítésre kötelezte az iskolát fenntartó önkormányzatokat, írja a Magyar Hírlap.

Lehülyézték őket a "normálisok"

Az országban ez az első bírósági döntés iskolai szegregációs ügyben. A bíróság háromszázezer forinttól hatszázezer forintig terjedő nem vagyoni kártérítést és azok éves kamatait ítélt meg tíz tiszatarjáni szülőnek.

A kisegítő osztályba elsőstől hetedikesig jártak olyan gyerekek, akik a bírósági határozat szerint nem voltak értelmi fogyatékosok. A gyermekek nem kaptak megfelelő képzést, nem tanultak nyelveket, biológiát, kémiát, fizikát, lényegesen csökkentek a továbbtanulási esélyeik, ráadásul csúfolták, gyogyósnak, hülyének nevezték őket a "normális" diákok.

Fontos állomás

A pedagógus nem megfelelő pedagógiai elveket követett, például kukoricára térdepeltette, tanterembe zárta a gyerekeket. "A térdepeltetést olyan gyermek esetében is alkalmazta, aki az egyik lábát balesetben elvesztette" - áll a Magyar Hírlap által idézett végzésben.

Az önkormányzat ügyvédje fellebbezni kíván az ítélet ellen. Magyar Bálint oktatási miniszter a bíróság döntését fontos állomásnak nevezte a roma gyerekek szegregációjának felszámolásában.