Szekeresnek sorozási élménye van, de katona nem volt

2006.06.07. 14:23
A honvédelmi bizottság szerda délelőtti ülésén támogatta Szekeres Imre honvédelmi miniszteri jelölését. Az MSZP elnökhelyettese nem volt katona és menedzserként irányítaná a minisztériumot.

"Hol az SZDSZ?" - kérdezte Mécs Imre a megérkezése után egykori párttársa, Kis Zoltán üres helyére mutatva. (Később kiderült, hogy a liberális képviselő nem ér rá, Keleti Györggyel helyettesítteti magát.)

A honvédelmi bizottságnak most először van ellenzéki elnöke a fideszes Lázár János személyében, aki Hódmezővásárhely polgármestere. Fanyalogva ismertette, hogy a miniszterjelölthöz intézett kérdések a kormányprogramot nem érinthetik, csupán az életutat és az ágazati programot. Vagyis, gondoljuk mi, azon lehet csámcsogni, hogy gondolta-e volna Szekeres 1985-ben a Veszprém tanácselnök-helyettesének járó fekete Volga hátsó ülésén ülve, hogy egyszer majd honvédelmi miniszter lesz, de a kormányprogramot is érintő miniszteri terveiről nem lehet faggatni.

Megszorítások a minisztériumban

Szekeres rövid bemutatkozását papírról olvasta ugyan, de csak néha nézett a szövegre, szinte betanulta. A magas tisztségre, mint mondta, eddigi pozíciói teszik alkalmassá (ezek közül csak az 1990 utániakat említi). A Honvédelmi Minisztérium élén menedzseri-szervezési feladatokat látna el, támaszkodik az ott lévő szaktudásra.


Tekintse meg képeinket!

Nem tudni, hogy a kormányprogram része, vagy sem, de konkrétumokat is említett: a minisztérium létszámát hatszázötven főről ötszázra csökkenti, a száznyolc minisztériumi autónak a fele marad meg, a minisztériumok egy épületben lesznek (valószínűleg a Balaton utcában, mondja később), június 30-ig új működési rendet dolgoz ki a minisztériumban.

Volt-e katona?

Most a képviselői kérdésekből és válaszokból szemezgetünk. Jellemzően három-négy ellenzéki kérdésre jutott egy kormánypárti. Szekeres sok kérdésre válaszolta azt, hogy - pontos határidő megjelölése mellett - "áttekinti a helyzetet".

Csampa Zsolt (Fidesz): - Volt-e katona?

Szekeres: - Nem voltam, ahhoz az évjárathoz tartozom, amely előfelvételis volt, majd az egyetem után létszámfölötti lettem. Három sorozási élményem van. (Csampa biztosra ment, Szekeres még el sem kezdte a válaszát, amikor elégedetten mosolygott. Szekeres amúgy valamit összekeverhetett: előfelvételis az volt, aki az egyetem előtt tizenegy hónapot szolgált sorkatonaként. Szekeres amúgy 1974-ben végzett az egyetemen és 1977-ben már ő volt a KISZ Veszprém Megyei Bizottságának titkára.)

Tóth Gábor (Fidesz): - Honnan lesz pénze a honvédségnek?

Szekeres: - Inkább kevesebbet lépjünk, de az tartós legyen.

Tóth Gábor (Fidesz): - Mi lesz az iraki misszió sorsa?

Szekeres: - Változatlanul fenntartjuk, és tartani szeretnénk az ezerfős missziós létszámot a világban. (Irakban jelenleg néhány magyar katona szolgál a NATO missziójában.)

Keleti György: - Mikor várható a honvédkórház építésének befejezése?

Szekeres: - Kormányhatározat írja elő, határozottan be akarjuk fejezni az építkezést. (Az új kórházi szárny befejezésének időpontja lassan húsz éve kérdéses.)

Karsai Péter (MDF): - A NATO főemberei szerint Magyarország nem tartja be a vállalásait. Változik-e majd valami a jövőben?

Szekeres: - Magyarország teljesítette a NATO-vállalásait, a prágai vállalásnak a magyar költségvetést érintő részétől Gyurcsány Ferenc visszalépett. (A prágai vállalás arról szól, hogy Magyarország a GDP hány százalékát köteles a haderőfejlesztésre fordítani. A bizottság több tagja most meglepődve értesült Gyurcsány lépéséről.)

Karsai Péter: - Juhász Ferenc miért nem tudta, hogy sok a száznyolc minisztériumi személygépkocsi?

Szekeres: - Az autócsökkentés a múlt héten megszavazott, jogállásról szóló törvénnyel függ össze.

Mécs Imre (MSZP): - Azért esett Önre a miniszterelnök választás, hogy erősödjön a civilkontroll a hadsereg fölött?

Szekeres: - Kellően civil vagyok, hiszen még katona sem voltam. Egyébként ez nem példa nélküli, Solana például úgy lett a NATO főtitkára, hogy fiatalkorában a Spanyol Szocialista Munkáspárt tagjaként tüntetést szervezett a NATO ellen.


Klikk a képre!

Nyitray András (Fidesz): - A tartalékos rendszer megszűnt, a nemzetőrségnek még a gondolatától is irtóznak. Nem akarja felülvizsgálni a tartalékos rendszert?

Szekeres: - Létezik önkéntes tartalékos rendszer, ez nem szorul felülvizsgálatra. (A válaszon az ellenzéki képviselők mosolyogtak, a kérdező egy nyolcvanas évekbeli bonmot-val válaszolt: "A létező szocializmus nem működik, a működő szocializmus nem létezik.")

Lázár János (Fidesz): - A hatszázötven fősről ötszázra csökkentett minisztériumi létszám már a közigazgatási reform része? (A bizottsági elnök kérdése egyértelműen a kormányprogramra vonatkozott, pedig ilyen csúnyaságot, mint tudjuk, nem szabad elkövetni. Szekeres nem is válaszolt semmit.)

Juhásszal példálóztak

A honvédelmi bizottság kilenc igennel, hét nemmel és egy tartózkodással (Karsai Péter, MDF) támogatta Szekeres jelölését.

Az MSZP elnökhelyettesével végig feltűnően nyájas Lázár János bizottsági elnök szükségesnek tartotta megmagyarázni az ellenzéki elutasítás okát: "1998-ban Juhász Ferencnek politikai megbízottnak tűnt az akkori miniszterjelölt (Szabó János, FKGP), ezért nem támogatta."  • Tippek
  • Személyi kölcsön