Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szakmázni akar az új egészségügyi miniszter

2008.05.07. 17:49
Az egészségügy presztízsének visszaállítását, az ágazat átpolitizáltságának csökkentését, precíz jogszabályalkotást, az ágazatban dolgozóknak kiszámítható életpályamodellt ígért Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki szerdán, a kormányszóvivői tájékoztatón számolt be terveiről.

Székely Tamás elképzelhetőnek tartja, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a jövőben meglennének azok a jogosítványai, hogy szelektáljon a szolgáltatók között (tehát a nem megfelelően teljesítőkkel ne kössön szerződést).

Székely Tamás hozzátette: a kormány szerdán nem foglalkozott az egészségbiztosítási törvénnyel. A kormányfő szerint azonban fel kell gyorsítani azt a munkát, mondta Székely Tamás, ami a jelenlegi biztosítási törvény sorsát eldönti. "Úgy gondolom, hogy hamarosan megfogalmazzuk azt az elképzelést, amelyet a kormány elé tudunk vinni" - fogalmazott a tárcavezető.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy a teljesítményvolumen-korlát (tvk) rendszerét is felülvizsgálni tervezik. Próbaszámítások folynak, hogy a tvk a feladattal és az ellátandó területtel legyen arányban. Úgy vélte, októberre ezzel a munkával is elkészülnek.

A jogszabályalkotásról szólva elmondta, hogy kiszámítható, megalapozott rendeletek kellenek, és hagyni kell időt az alkalmazásukra való felkészülésre. Véleménye szerint nem járható az az út, hogy egy-egy jogszabály alkalmazására egy-két hetet kapnak az egészségügyi intézmények.

Székely Tamás szorosabbra fűzné a beteg- és szakmai szervezetekkel az együttműködést, jobban bevonva őket az egyeztetésbe. Csökkentené a szolgáltatók - beleértve a háziorvosokat is - adminisztrációs terheit, javítaná a népegészségügyi programokon belül a prevenciót és szorgalmazza minősített informatikai adatbázisok létrehozását.

Az alapellátásban dolgozók finanszírozásáról szólva közölte: 7,1 milliárd forint többletforrást kapnak többek között azért, mert ellenőrzik a jogviszonyt, vagy azért, meg az adott orvos több szakvizsgával rendelkezik. Ezenkívül az úgynevezett fix díjak is módosulnak attól függően, hogy egy orvos hány helyen rendel és mennyien tartoznak a praxisához. A finanszírozási kormányrendeletet a következő kormányülésen terjeszti a kabinet elé Székely Tamás egészségügyi miniszter.