Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Székely Zoltán belépne az MSZP frakciójába

2002.01.04. 12:26
Csatlakozna az MSZP képviselőcsoportjához a börtönben fogvatartott Székely Zoltán, független országgyűlési képviselő, akit húszmillió forintos kenőpénz átvételekor értek tetten még 2000. októberében. A politikus levélben fordult a szocialista frakcióhoz, ahol még nem kapták meg a küldeményt, de Katona Béla az MTI-nek azt nyilatkozta, sem Székely ügyével, sem pedig a volt kisgazda képviselő felvételével nem foglalkozik a képviselőcsoport.
Székely Zoltán, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő független országgyűlési képviselő csatlakozni kíván az MSZP-frakciójához, ezért levelet írt a képviselőcsoportnak, amelyben "mint független kisgazda, együttműködést ajánlott a szocialistáknak az áljobboldali Fidesz- diktatúrával szemben" -erről a politikus levélben tájékoztatta az MTI-t.

A szocialisták nem foglalkoznak Székely ügyeivel

Katona Béla szocialista frakcióvezető-helyettes pénteken az MTI érdeklődésére azt mondta: a képviselőcsoporthoz eddig nem érkezett levél Székely Zoltántól. Az MSZP képviselőcsoportja nem foglalkozik sem Székely Zoltán ügyével, sem esetleges felvételével a frakcióba - fűzte hozzá.

Fideszes panamát tárt fel a képviselő?

Székely Zoltán az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az MSZP-hez küldött levelében részletesen ismerteti "az újszászi-szolnoki csatornázási beruházás fideszes panamáját", illetve az abban szereplő politikusok névsorát. Úgy fogalmaz: a levélben tényszerűen bizonyítja, hogy "Polt Péter legfőbb ügyész miként tussolta el ezeket a törvénysértéseket", és leírja azt, kinek milyen szerepe volt és van a Fidesz-botrány kirobbanásának megakadályozásában. Az MTI-nek küldött tájékoztatójában Font Sándor MDF-es képviselő, Stumpf István kancelláriaminiszter, Boross Péter volt kormányfő és Balla György vállalkozó nevét említi.

A Fidesz egymilliárdos ügylete, valamint az ezzel összefüggő 700 millió forintos károsítás, melyet az államkincstár szenvedett el, 2000. december 26-a óta fekszik Polt Péter asztalán - állítja Székely Zoltán. A volt kisgazda képviselő szocialistáknak írt levelében beszámol arról is, "hogyan született ellene hamis vád, és ebben milyen módon vett részt a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatal, továbbá illetéktelenül az ORFK". Székely Zoltán véleménye szerint ezért nyilvánították államtitoknak a nyomozást.

Székely feljelentette a legfőbb ügyészt Srasbourgban

Az előzetes letartóztatásban lévő politikus az MSZP-hez küldött levelében úgy fogalmaz: Polt Péter hamis adatok alapján kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését, és ezzel "közokirathamisítás bűncselekmények gyanújába keveredett". A levélben Székely Zoltán "sok ezer ártatlan ember védelmében" a legfőbb ügyész eltávolítását szorgalmazza. A képviselő az MTI-nek küldött tájékoztatójában bejelenti, hogy panasszal és feljelentéssel élt Polt Péterrel szemben az Európa Tanács bizottságánál, illetve az Emberi Jogok Európai Bírósága szervezeteinél Strasbourgban.