Konrád
8 °C
26 °C

Székely Zoltán vádol, az ügyészség tagad

2001.09.12. 20:47
Sorozatos törvénysértéssel vádolja a nyomozóhatóságokat Székely Zoltán volt kisgazda képviselő, aki két ügyészt is megnevezett, akik részt vettek az ellen elkövetett jogsértésekben. A korrupcióval gyanúsított honatya parlamenti vizsgálóbizottság felállítását követeli, és igazáért kész Strasbourghoz fordulni. A fővárosi főügyész Székely minden vádját tagadja.
A vesztegetéssel vádolt volt kisgazda Székely Zoltán a képviselők jogállásáról szóló törvény, a rendőrségi törvény, valamint a mentelmi jogról szóló büntetőeljárási paragrafus sárba tiprásával vádolja a nyomozóhatóságokat. Erről a jelenleg házi őrizetben lévő független országgyűlési képviselő szerdán beszélt, budapesti otthonában tartott sajtótájékoztatóján.

Vagy vizsgálóbizottság, vagy Strasbourg

Székely közölte, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi azoknak a törvénysértéseknek a feltárására, amelyeket az ügyészség - álláspontja szerint - a nyomozati eljárások során ellene elkövetett. Amennyiben pedig nem áll fel a bizottság, a képviselő kész a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

Az előzmények
Székely Zoltánt 2000 októberében a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal érte tetten, amikor kenőpénzt vett át Balla Dániel vállalkozótól. Ezt követően a politikust kizárták az FKGP frakciójából, majd az ügyészség hivatalos személy által, fontosabb ügyben, kötelességszegéssel elkövetett vesztegetés bűntettével gyanúsította. A legfőbb ügyész kérésére az Országgyűlés felfüggesztette Székely Zoltán mentelmi jogát. A független honatya többször emelt kifogást az ellene folyó nyomozás miatt és azt hangoztatta, hogy ártatlan.

A honatya többek között azt állítja, hogy tettenérés nélkül vették őrizetbe, félrevezetés eredményeként függesztették fel mentelemi jogát, és még ennek megtörténte előtt nyomozást folytattak ellene, illetve lehallgatták.

Székelyt nem hagyják dolgozni

A korrupcióval vádolt képviselő kifogásolja azt is, hogy házi őrizete miatt a Fővárosi Főügyészség nem engedélyezi számára a parlamenti munkavégzést. A közügyek gyakorlásától csak a bűnösségemről szóló bíróság végzés tilthat el - jelentette ki Székely.

A politikus név szerint megvádolt két ügyészt - Túri Andrást és Nerpel Zsoltot - azzal, hogy részt vettek a törvénysértésekben és utóbbi ügyvédjén keresztül meg is fenyegette a volt kisgazdát.

"Különösen ügyeltek a törvényesség betartására"

Az ügyészség a Székely Zoltán elleni büntetőeljárásban, mint minden más eljárásban is, különösen ügyelt a törvényesség betartására - közölte Sódor István fővárosi főügyész, és aki szerint eddig még a halvány gyanúja sem merült fel annak, hogy Székely Zoltán sérelmére az ellene folyó büntetőeljárásban bűncselekményt követtek volna el. A főügyész Székely minden vádját cáfolta. Így tagadta azt is, hogy lehallgatták volna a volt kisgazda képviselőt.

- Természetesen nem tiltottuk el a közügyek gyakorlásától a képviselő urat. A bíróság által elrendelt házi őrizet azonban a mi felfogásunk szerint nem teszi lehetővé, hogy napi rendszerességgel elhagyja tartózkodási helyét akár munkavégzés céljából is - érvelt még a főügyész.