Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Székely tovább vádaskodik, barátjára kizárás vár

2000.11.03. 09:37
Újabb kisgazda képviselőt zárhatnak ki a képviselőcsoportból az FKGP országos elnökségének és a frakció vezetőségének pénteki közös ülésén. A távozás útján Székely Zoltánt valószínűleg közeli vállalkozótársa, Molnár László követi, akit nemrég nemkívánatos személynek nevezett Torgyán József. A vesztegetésen ért honatya újabb vádakkal állt elő, és azt állítja: a kisgazda elnök már nem képes irányítani a pártot, és gyógykezelésre szorul. Székely kijelentette: a kisgazdák többet loptak az elmúlt két évben, mint a szocialisták 1994 és '98 között.
Péntek reggel a Független Kisgazdapárt két vezető testülete együtt tanácskozik, amit Horváth Béla frakcióvezető-helyettes is nagy jelentőségűnek nevezett. Az országos elnökség és a képviselőcsoport vezetőségének közös ülése után Torgyán József sajtótájékoztatót tart majd. Több lap értesülései szerint is lesz szó személyi kérdésekről, továbbá arról, milyen stratégiát kövessen a párt a mindennapossá váló támadásokkal, botrányokkal kapcsolatban.

Székely szerint a kisgazda politikusok többet loptak, mint a szocialisták

A tv2 úgy tudja, hogy a kisgazda vezető testületek Molnár Lászlót, a párt megszűnt vállalkozói tagozatának elnökét zárják ki a frakcióból. Molnár közeli barátja és üzlettársa is a nemrég eltávolított Székely Zoltánnak, sőt, ő volt az, aki a vesztegetésen tetten ért vállalkozót az FKGP-hez hozta. Molnár Lászlót Torgyán József nemrégiben nemkívánatos személynek nevezte mind környezetében, mind az FVM-ben.

Székely Zoltán további korrupciós vádakkal illeti egykori pártját
Mindeközben Székely Zoltán további korrupciós vádakkal illeti egykori pártját. A tv2 csütörtök esti hírműsorában kijelentette, hogy Bánk Attila frakcióvezető és helyettese, Horváth Béla különböző csatornaberuházási ügyekkel kapcsolatban Mezőcsáton és Ráckevén járt. A mentelmi jogától megfosztott honatya arra is kitért, hogy immár nem Torgyán József irányítja a kisgazdapártot, mert gyógykezelésre szorul, és akaratában korlátozott. Arra a kérdésre, hogy milyen egészségügyi problémákkal küszködik a pártelnök, Székely nem akart válaszolni. Hozzátette: Torgyán József már lehet, hogy nem felelősségre vonható.

Székely azt is hangoztatta, hogy bebizonyosodott, hogy vannak megvesztegethető kisgazda politikusok, de ő nem tartozik közéjük. Azt állítja, hogy azok, akik nem engedték Torgyán József közelébe, már ,,többet loptak az elmúlt két évben, mint a szocialisták 1994 és '98 között". A tv2 Tények című műsorának elismételte: Balla Dániel vállalkozó csalta tőrbe őt, mégpedig azzal, hogy a kisgazda vezetőkre vonatkozó terhelő dokumentumokat ad át neki.

Fokozódik az elégedetlenség az FKGP-ben

Horváth Béla: "Kimondhatjuk, hogy egy hazug ember állításairól van szó"
A kisgazda frakcióból eltávolított képviselő kijelentéseire reagálva Kiszely Katalin, az Országgyűlés közbeszerzési bizottságának kisgazda elnöke azt mondta, reméli, eljön Magyarországon az az idő, amikor ,,nem a hülye mondja meg, hogy ki az okos, és nem tisztességtelen mondja meg, ki a tisztességes." Horváth Béla a tv2-nek nyilatkozva csütörtökön azt mondta, hogy tekintettel a gyásznapra, megpróbálja nevetés nélkül kommentálni Székely kijelentéseit. "Kimondhatjuk, hogy egy hazug ember állításairól van szó" - hangoztatta Horváth.

Több pénteki napilap is arról számol be, hogy növekszik az elégedetlenség a kisgazdapárton belül és többen Torgyán József távozását követelik. A Népszabadság arról ír, hogy az FKGP hajmáskéri szervezete felszólította Torgyánt: mondjon le minden tisztségéről, így a pártelnöki posztjáról, a miniszteri székről, országgyűlési képviselőségéről és az FTC elnöki posztjáról. Az alapszervezet elnöke kifejtette, hogy az elmúlt hetek botránysorozata bebizonyította: Torgyán kárt okoz a pártnak.

A Magyar Hírlap arról számol be, hogy Bokor Imre, az FKGP honvédelmi bizottságának vezetője is lemondásra szólította fel pártja vezetőjét. A Czinege Lajos visszaéléseit leleplező könyvével ismertté vált egyetemi tanár Torgyán Józsefnek írott levelében azt írta: a pártelnök a kisgazdapárt sírásója lesz, ha nem távozik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!