Árpád
-2 °C
3 °C

Székely látta a pénzt

2000.10.19. 09:19
Az FKgP és a Fradi kasszafeltöltőjének nevezte magát Székely Zoltán - jelentette ki Balla Dániel, a megzsarolt csatornaépítési vállalkozó csütörtökön reggel a Nap-Kelte adásában. Balla elmondta azt is, hogy a jelenleg vesztegetéssel és zsarolással gyanúsított parlamenti képviselő két lehetőséget kínált számára: az elnyert, közel 800 milliós vállalkozás felét átadja egy általa megnevezett cégnek, vagy kifizet számára 30 millió forintot. Balla szerint Székely látta az átadott pénzt, de meg sem számolta azt.
Csütörtökön reggel több televíziós adásban is a nyilvánosság elé lépett Balla Dániel, az a vállalkozó, akitől Székely Zoltán parlamenti képviselő húszmillió forintot vett át.

Fél beruházást a Csőszernek

A Balla Dániel vállalkozó vezette Pest Megyei Víz- és Csatornaépítő Kft. július 28-án nyerte el Szigethalom szennyvíz-csatornázási beruházását egy közbeszerzési pályázaton. Székely Zoltán, aki akkor kisgazda képviselő, a Parlament közbeszerzéseket vizsgáló bizottságának elnöke volt, összekötőjén keresztül megkereste Balla Dánielt azzal, hogy gyanús a pályázata, és ha nem hajlandó vele tárgyalni, akkor ellehetetleníti a vállalkozót. Azt üzente, hogy megtámadja a Közbeszerzési Tanácsnál a döntéseket, illetve más retorzióra is számíthat Balla.

A kisgazda képviselő összekötőjén keresztül hozta Balla tudomására ,,ajánlatát": engedje át a 800 milliós csatorna beruházás felét az általa megnevezett Csőszer Kft.-nek. (Mint ismert, a Csőszer Kft. neve már nem először vetődik fel Székellyel kapcsolatban. Augusztusban látott napvilágot egy levél, amelyben a képviselő egy Tolna megyei beruházás kapcsán lobbizott a vállalkozás mellett). Balla nem volt hajlandó együttműködni a Csőszerrel, mint a Nap-Keltében elmondta, elképzelhetetlennek tartotta azt. Hogy pontosan miért, arra nem adott pontos választ a vállalkozó, arra hivatkozott, hogy nem ismeri a Csőszert.

Balla ekkor - még mindig csak az összekötőn keresztül - arra kérte Székelyt, hogy nevezzen meg más vállalkozást. Ekkor a Penta Kft.-t nevezte meg a kisgazda képviselő. Balla, mint elmondta, időt akart nyerni, ezért úgy döntött, hogy tárgyalásokat kezd a vállalkozással a beruházás felének átadásról. Augusztus 15-én meg is született egy együttműködési megállapodás tervezete a két cég között.

Az FKgP és a Fradi kasszafeltöltője

Ezt követően, augusztus 21-én találkozott először személyesen Balla Dániel és az - akkor még kisgazda - képviselő. A Kútvölgyi Kórházban lezajlott beszélgetésen Székely az FKgP és a Fradi kasszafeltöltőjének nevezte magát, mondván pártjának és a klubnak gyűjti a pénzt. A képviselő ekkor említett először kézpénzt, harmincmillió forintot kért a vállalkozótól. Az első találkozáson megegyeztek, hogy a továbbiakban nem pénzről és milliókról, hanem dokumentumokról beszélnek. Egy dokumentum virágnyelven egymillió forintot jelent - ez volt az átváltási arány.

A vállalkozó ekkor ismét úgy döntött, hogy időt próbál nyerni, és továbbra is a Pentával tárgyal. Augusztus 25-én létre is jött az együttműködési megállapodás a két cég között. Ekkor kiderült azonban, hogy Székely nemcsak Ballától, hanem a Pentától is harmincmillió forintot követel. A két vállalkozás képviselői azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nem tudják kigazdálkodni ezt az összeget, ezért az együttműködés meghiúsult.

Magnóra rögzített beszélgetések

Székely erre még inkább támadásba lendült, és a vállalkozó ellehetetlenítésével fenyegetőzött. A közbeszerzési eljárásokból való eltiltást helyezte kilátásba Balla cége számára, és APEH-vizsgálatot is ígért - ez utóbbi azóta meg is indult. Balla Dániel szeptember elején döntött úgy, hogy a rendőrséghez fordul. A rendőröktől a képviselő ,,technikai segítségét" kapott. A nyomozók magnóra rögzítették a Székellyel folytatott beszélgetéseket. Balla tízmillió forintot ajánlott a képviselőnek, akivel abban állapodtak meg, hogy október 8-ig gondolkodnak a feltételeken. A vállalkozó úgy döntött, hogy - az ügyészség segítségével - belemegy az alkuba, és húszmillió forintot ad át.

Október 12-én, csütörtökön, Székely Nap-Keltében adott ominózus nyilatkozatának napján hívta fel Balla a képviselőt, azzal, hogy kész átadni a megbeszélt összeget. A délután mindketten megjelentek a Gellért Szálló kávézójában, Székely kicsit késett, a beszélgetést ismét rögzítették a rendőrök.

Székely látta a pénzt, de nem számolta meg

A honatya megörült, amikor Balla közölte, hogy nála vannak a ,,dokumentációk". Azt mondta, menjenek ki autójához, mert nem lenne szerencsés a kávézóban átadni a pénzt. Székely azt mondta a vállalkozónak, hogy jóra fordul a sorsa, mivel bekerült a kedvezményezettek klubjába.

A megbeszéltek szerint ki is mentek a szállótól messzebb található parkolóba. Balla a képviselő autójában a vezetőülésre tette a táskát, majd maga is beszállt a kocsiba. Ezután a vállakozó átvette a pénzt rejtő táskát, és megmutatta annak tartalmát a képviselőnek. Balla elmondása szerint Székely látta a pénzt, de nem akarta megszámolni.

Ekkor elbúcsúztak, kezet fogtak, Balla még érdeklődött a képviselő egészségi állapotáról. A vállalkozó kiszállt az autóból, és eltávolodva figyelte, ahogyan a nyomozók körülveszik az autót.

Balla cáfolta SZDSZ-es kötődését

Balla a Nap-Keltében elmondta, hogy Székely Zoltán nem nevezett meg más személyeket, akik mögötte állnának, és azt sem árulta el neki, hogy kiket zsarolt már meg, vagyis kik az emlegetett ,,klub" tagjai. Nem került szóba közöttük Torgyán József neve sem.

Az m1 Ma reggel című műsorában Balla megerősítette Kuncze Gábor SZDSZ-es frakcióvezető kijelentését, miszerint nem ismerik egymást. Azt elmondta, hogy vett már részt a szabad demokrata politikus rendezvényein, mivel választókörzetében él.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?