Judit
3 °C
7 °C

Székely Zoltánt bármikor őrizetbe vehetik

2000.10.18. 15:35
Abban a pillanatban elhárul minden akadály Székely Zoltán őrizetbe vétele előtt, mihelyst az Ügyészségi Nyomozóhivatal hivatalosan is kézhez kapja a képviselő mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló országgyűlési határozatot. Ennek ellenére még mindig nem tudni, hogy mikor kattan a bilincs a képviselő csuklóján, mivel a Nyomozóhivatal újabb adatokat vár a folyamatban lévő vizsgálattól. A vezető ügyész nem fél Székely szökésétől, amelyet feltehetőleg nehezen is lehetne kivitelezni, mert információink szerint Székely Zoltán szívpanaszokkal intenzív osztályon fekszik. A legfőbb ügyész visszautasítja Székely vádjait: a nyomozók nem provokáltak, csak ,,előkészítették a terepet".
Túri András, az Ügyészségi Nyomozóhivatal osztályvezető ügyésze szerint a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozatot szerda délután vagy legkésőbb csütörtök délelőtt megküldik a Legfőbb Ügyészségnek, és onnantól kezdve bármelyik pillanatban őrizetbe lehet venni Székely Zoltán országgyűlési képviselőt.

Székely Zoltán
- Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a fekete ruhás kommandósok berohannak most a kórházba, és kiráncigálják az ágyából - mondta Túri, majd hozzátette, hogy egyelőre teljesen bizonytalan, hogy mikor kattan a bilincs. A Nyomozóhivatal ugyanis újabb eredményeket vár a jelenleg is folyó nyomozástól, és csak azok függvényében fogja mérlegelni az őrizetbe vétel lehetőségét. Székely Zoltán sajtóértesülések szerint jelenleg kórházban fekszik.

Sem a Nyomozóhivatalban és sem az ügyészségen nem tudtak információt adni állapotáról, és államtitoknak minősül az is, hogy a szabadon engedése óta figyelik-e a képviselőt. Az Index kérdésre Túri elmondta, hogy a Nyomozóhivatal nem fél attól, hogy Székely Zoltán elhagyná az országot, de ennek ellenére nem tartja kizártnak, hogy rövidesen bevonják az útlevelét.

Zavaros háttér

Az ügy háttere azonban továbbra sem tiszta. Polt Péter főügyész ma délelőtt tartott sajtótájékoztatóján a hátteret firtató kérdésekre csupán annyit felelt, hogy ,,feljelentés után indult a Székely Zoltán elleni vizsgálat, és minden aktusában törvényesen járt el a hatóság". Polt érthetetlennek tartja, és visszautasítja Székely azon kijelentéseit, miszerint provokációról és csőbehúzásról lenne szó. A főügyész úgy fogalmazott, hogy az akcióhoz a rendőrség csupán ,,előkészítette a terepet."

Az ügy bonyolultságát jelzi, hogy egyelőre még az sem tiszta, hogy milyen bűncselekményben folyik a vizsgálat Székely Zoltán ellen. ,,A kihallgatásnak és az újabb bizonyítékoknak kell feltárni, hogy csupán vesztegetésről, zsarolásról vagy éppen mindkettőről szó van a képviselő ügyében" - jelentette ki a főügyész. Polt Péter megerősítette, hogy a Legfőbb Ügyészség birtokában vannak azok a kazetták, amelyek feltehetőleg Székely bűnösségét igazolják.

Csak 'ügyben' nyomoztak

- Személy ellen nem, csak ügyben folyhatott a nyomozás a tettenérés előtt - mondta a főügyész. Ez annyit jelent, hogy az akció előtti nyomozásban nem lehetett kihallgatni Székelyt, nem lehetett őrizetbe venni, csupán az adatgyűjtésre koncentrálódott a vizsgálat. Ezek az adatok azt támasztották alá, hogy korrupciós bűncselekményről van szó, de a gyanúsított kihallgatása, illetve a most következő vizsgálatnak kell kideríteni, hogy konkrétan mit követett el Székely.

Sok a joghézag

A nyomozás közben azonban komoly gondot jelentett, hogy ilyen helyzetben a jogszabályok ütik egymást, illetve joghézagok vannak, amelyeket nehéz volt átfedni. Így kerülhetett sor arra, hogy a csütörtök esti őrizetbe vétel után szabadon kellett engedni a képviselőt, ugyanis kiderült, hogy a tettenérés mellett szükség van még a büntetőeljárás elindítására, amelyet viszont addig nem lehetett elkezdeni, míg Székelynek meg volt a mentelmi joga. Ezért kellett várni a tegnapi szavazásra.

A Legfőbb Ügyészség indítványban fogja kérni a jogszabályok módosítását, ugyanis a joghézagok miatt nem lehetett egyértelműen és gyorsan intézkedni. A módosítás után feltehetőleg minden flottul és simán zajlik majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?