Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szekeres Imre: a munkaügyi tárca hídfőállás

2004.08.19. 01:13
Az igazi adócsökkentési politika az volna, hogy minél többen tudják jó minőségű megélhetésüket saját munkájukkal biztosítani. Ugyanis ha kevesebb embert kell eltartania az államnak, akkor csökkenthetők az adók, fejtegette szerdán a munkaügyi tárca új vezetője.
A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium kulcsfontosságú a szociáldemokrácia számára, hídfőállás a gazdaságpolitika és a társadalompolitika szempontjából egyaránt, jelentette ki a távirati irodának Szekeres Imre, a tárca új vezetője.

"Burány Sándor munkáját jól ismertem. A tárcát jó irányba vezette, az általa elindított programokat folytatni kívánom" - mondta Szekeres Imre. A kinevezéssel a kormányban betöltött szerepe változik, államtitkári helyett miniszteri feladatoknak tesz eleget, ez viszont nem érinti az MSZP-ben betöltött szerepét.

"Továbbra is a párt alelnöke vagyok, azok között a pártpolitikusok között, akiket a tagság jelölt elnöknek" - jelentte ki a politikus. Elmondta: azért vállalta el a miniszteri felkérést, mert így hatékonyabban segítheti a kormány munkáját. Hozzátette, hogy a miniszterelnök eddigi munkáját jól ismerve alkalmasnak tartotta erre a feladatra, tovább kívánta erősíteni a tárca súlyát. Szekeres Imre megtisztelőnek nevezte ezt a bizalmat.

"A miniszteri kinevezésemről a miniszterelnök egyeztetett a pártelnökséggel, a frakció vezetésével, majd a teljes országgyűlési képviselőcsoporttal is. Ők is egyetértettek a kormányfővel" - jegyezte meg. A szakmai feladatról elmondta: kihívás a tárca előtt, hogy a jelenleginél is jobban megérje a munkáltatóknak munkát adni és a munkavállalóknak munkát vállalni.

A minisztérium hatékony működése elképzelhetetlen a többi tárcával, az önkormányzatokkal való érdemi együttműködés nélkül - tette hozzá, jelezve: erre a partnerségi együttműködésre van szükség a munkaadók és munkavállalók képviselőivel is. A tárca tehát integrációs és kulcsszerepet tölt be - mondta Szekeres Imre.

A frissen kinevezett miniszter szólt arról, hogy a szegénységi kockázat leginkább a 30-45 év közötti, alacsony képzettségű, elsősorban vidéken, kisebb településeken élő férfiakat sújtja. A tárca egyik fontos feladatának tekinti, hogy e téren érdemi változások történjenek, "sok-sok emberi sorsot jobbra fordítva, bővítve a foglalkoztatást, s az adóbevételek révén az államháztartás egyensúlyát is javítva."

Fő feladatnak tartja az új miniszter azt is, hogy megteremtsék az összhangot a versenyszellemű, sikeres gazdaság és a igazságos, humánus társadalom között. Ehhez szükség van a versenyelemek és a kompenzációs, támogatási elemek összhangjára, aminek szavai szerint egyik kulcsszereplője a munkaügyi tárca.

Elmondta: az FMM képzési programokkal, új munkahelyek létrehozásának támogatásával tud hozzájárulni ahhoz, hogy a magyar munkaerő minőségileg is meg tudjon felelni az európai uniós követelményeknek. Kulcskérdésnek nevezte, az európai gazdasági és társadalmi elvárások alapján is, a foglalkoztatás bővítését. Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy a GDP növelése nem csak technológiai kérdés, hanem humánpolitikai is.

"Az államháztartásnak sem mindegy a dolgozók és az eltartottak aránya. Fontos, hogy minél többen tudják jó minőségű megélhetésüket saját munkájukkal biztosítani. Ha pedig kevesebb embert kell eltartania az államnak, akkor csökkenthetők az adók is, ez valójában az igazi adócsökkentési politika" - mondta.