Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Szekeres: Magyarország szenvedése az égbe kiált

2006.09.02. 12:04
Katonai tiszteletadás mellett felavatták a II. világháború magyar áldozatainak emlékművét szombaton Budapesten, a Fiumei úti temetőben.

"Magyarország II. világháborús szenvedése az égbe kiállt. Magyarország II. világháborús szenvedése 850 ezer-950 ezer fő" - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter a kormány nevében mondott avatóbeszédében.

Ma sem tudjuk pontosan, hogy ez a szenvedés a frontokon, a hátországban és a koncentrációs táborokban milyen mély sebet hagyott a nemzet lelkén. Magyarország vesztesége Lengyelország, Szovjetunió és Németország után a legnagyobb a háborúban részt vett országok közül - mutatott rá a politikus.

A kormány kötelességének tartja, hogy gondoskodjon az emlékezés méltóságáról, arról, hogy mindenkinek legyen lehetősége legalább egy szál virágot elhelyezni szerettei, barátai, ismerősei emlékére. Ez az emlékmű, amely közakaratból jött létre, ezt teszi számunkra és azok számára lehetővé, akik már csak könyvekből olvasnak a háború okozta borzalmakról - fűzte hozzá.

Minek nem szabad történnie

Az emlékművet létesítő Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, Szakály Sándor köszöntő beszédében arról szólt: "több mint hatvan esztendő szükségeltett ahhoz, hogy a nemzet kegyelettel emlékezzen mindazokra, akik életüket vesztették, életüket áldozták ebben a háborúban". Olyan emlékművet avathatunk, mondta, ahova mindenki elhozhatja a virágját, a mécsesét és emlékezhet azokra, akiknek sajnos még egy síremlék sem jutott.

Szakály hangsúlyozta: "itt a nemzeti sírkertben olyan emlékhely jött létre, amely minden magyar számára emlékeztet: emlékeztet arra, mi történt, és emlékeztetnie kell arra, hogy minek nem szabad történnie".

Koszorúzás és emlékműavatás

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke beszédében reményét fejezte ki, hogy az emlékmű megszületése fontos lépést jelent a nemzeti megosztás megszüntetéséért. "A tragédiákkal teli XX. század számos görcse feloldásra vár lelkünkben, hogy utána cselekedni is tudjunk" - mondta.

A II. világháborút lezáró japán fegyverletételi szerződés aláírásának 61. évfordulóján tartott emlékműavatáson a parlamenti pártok és társadalmi szervezetek képviselői mellett koszorút helyezett el Szekeres Imre, Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke, valamint a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség nevében Juhász István vezérőrnagy. Koszorút helyeztek el az emlékműnél Sólyom László köztársasági elnök nevében is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?