Béla
12 °C
27 °C

Húsz tábornokot hagyna a seregben Szekeres

2006.11.24. 18:54
A Magyar Honvédség műveleti képességeinek bővítése a honvédségi fejlesztések célja, fő iránya - mondta Szekeres Imre pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A Fidesz szerint a magyar hadsereg leépítése a végső stádiumba érkezett.

Jövőre 20-21 tábornok szolgál a hadseregben, amelynek létszáma 21 700 fő lesz - közölte a honvédelmi tárca vezetője. Hozzátette: új irányítás, új szerkezet jön létre a honvédségnél, kevesebb pénzt fordítanak őrzésre-védelemre, többet fejlesztésekre.

Létrejön az összhaderőnemi parancsnokság

Szekeres Imre elmondta: 2007. január 1-jétől létrejön az összhaderőnemi parancsnokság, a fejlesztési és logisztikai ügynökség, a közgazdasági és pénzügyi ügynökség, július 1-jén állítják fel a honvéd egészségügyi központot. Hozzátette: az összhaderőnemi parancsnokság székhelye Veszprémben és Székesfehérváron lesz. A korábbi tizenkilenc hadkiegészítő parancsnokság helyett kettő marad, Veszprémben és Szolnokon.

Szekeres Imre azt is elmondta, hogy az új szerkezetű Magyar Honvédségben az állomány 30 hadrendi elemnél és 47 helyőrségben szolgál. Kitért arra, hogy a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet átadják az oktatási tárcának. Kérdésre válaszolva közölte: támogatja az intézmény és a Rendőrtiszti Főiskola integrációját.

"Ez a Magyar Honvédség képes arra, hogy az Észak-Atlanti Szövetség tagjaként olyan módon vegyen részt a közös műveletekben, amely erősíti ezt a szövetséget" - mondta a honvédelmi miniszter.

Végső stádiumban a leépítés

Lázár János, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke az MTI-nek úgy reagált Szekeres Imre szavaira, hogy a költségvetés jövő évi számai, illetve az átalakítások miatt a magyar hadsereg leépítése a végső stádiumba érkezett.

A fideszes országgyűlési képviselő a legnagyobb ellenzéki párt nevében közölte: a honvédelmi miniszternek és az MSZP-nek meg kellene hallania azt a figyelmeztetést, ami Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár szájából hangzott el néhány héttel ezelőtt Budapesten. Emlékeztetett: a katonai szövetség főtitkára rámutatott arra, hogy a magyar kormány nem fordít kellő figyelmet a hadseregre.

Lázár úgy fogalmazott, "ez az átalakítás nem fejlesztés, hanem leépítés".

"Ez az átalakítás veszélybe sodorja az ország védelmi képességét, és kérdésessé teszi azt, meg tud-e felelni Magyarország a NATO és más nemzetközi szervezetek elvárásainak". Példaként említette a magyar hadsereg iraki és afganisztáni szerepvállalását. Lázár János úgy látja: a költségvetés, illetve az átalakítások alapján a magyar hadsereg "most már csupán vegetál", "agonizál".