Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Szekeres Imre beszéde is kiszivárgott

2006.10.09. 12:51
A Szabad Demokraták Szövetsége országos kispártból budapesti középpárttá vált - elemezte a helyzetet a szombati választmányi zárt ülésen Szekeres Imre. A Magyar Rádión keresztül kiszivárgott újabb beszéd szerint az MSZP elnökhelyettes újragondolná a szabad demokratákhoz fűződő viszonyt, és újfajta kapcsolatot javasolt a jó eredményt elkönyvelő MDF-fel.

A Lamperth-beszéd vasárnapi nyilvánosságra hozatala után egy nappal újabb, zárt ajtók mögött elhangzott szónoklat tartalmát tette közzé a Magyar Rádió.

Rendkívüli tanulságok

A közszolgálati rádió honlapja szerint Szekeres Imre a szocialisták koalíciós politikájának átgondolását javasolta a választmányi ülésen. Az MSZP elnökhelyettese szerint ugyanis a helyhatósági választáson más pártok eredményei más politikát tesznek szükségessé. "Rendkívül tanulságos, és új lehetőséget nyit a Magyar Szocialista Párt számára. Nevezetesen abban nyit új lehetőséget, hogy nem többet, hanem másként kell csinálni a jövőben a szocialista párt politikáját, és az önkormányzatokban folytatott politikát" - idézte Szekeres mondatait a Rádió honlapja.

Más pártok helyzete

Szekeres megfogalmazása szerint a "más helyzet" az, hogy a "Szabad Demokraták Szövetsége országos kispártból budapesti középpárttá vált", miután "Budapesten kívül a politikai támogatottsága és jelentősége drasztikusan lecsökkent", a Magyar Demokrata Fórum viszont "ezen az önkormányzati választáson országos kispárttá vált, sok fontos mandátummal". "Ez egy új jelenség, 11 megyében van jelentősége a Magyar Demokrata Fórum által megszerzett mandátumoknak" - elemezte a helyzetet az elnökhelyettes, majd levonva a tanulságot azt mondta, az MSZP-nek mindkét párthoz fűződő viszonyát át kell értékelnie.

Nem jó tanuló

A Rádió közöl egy hosszas eszmefuttatást Szekeres beszédéből arról is, hogy a politikus miként vélekedett a párt önkormányzati munkában követendő viselkedésével. Szekeres a jó tanuló, jó sportoló verseny többször idézett képével magyarázta a feladatot: "Ahol mi vagyunk többségben, az a javaslatom, hogy nagyon határozott érdekérvényesítés történjen. Nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk. Második: ahol egyensúly van, hatékony taktikára van szükség, mert nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk. Harmadik: ahol kisebbségben vagyunk, holnap reggeltől kezdve kemény ellenzéki politizálásra van szükség, mert nem a jó tanuló, jó sportoló versenyen indulunk, hanem egy hatalmi versenyben, amely nem önmagában a hatalomról szól, hanem arról, hogy egy város, egy megyei község politikája a társadalomban milyen jövő elé néz, és hogy az MSZP milyen jövő elé néz."