Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megosztja az építészmérnöki karok vezetőit az MSZP székházterve

2003.12.10. 13:46
Kizárólag a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóira számítva írja ki az MSZP az új székházára a pályázatot. A terveket ötödéves hallgatók készíthetik el. Más intézmények építészmérnöki karain eltérően értékelték a helyzetet, volt olyan tanszékvezető, aki szerint hallgatóik "nem veszik jó néven a mellőzést", más szerint a hallgatókat elriasztaná a pályázatot kiíró párt, mert jelentkezés esetén vagy cikiznék szimpátiája miatt, vagy a nekirugaszkodását fékezné politikai másképp-gondolkodása.
Az MSZP az év eleje óta tervezi, hogy székházat vált. A jelenlegi, Köztársaság téri épület Horn Gyulát siralomházra emlékezteti, Hiller Istvánnak a szürkeség és a múlt jut eszébe róla: mindennek eredményeképpen háromtagú testületet hoztak létre, amelynek feladata egy új székház kiválasztása. Többszöri nekirugaszkodás után Tóbiás József kedden bejelentette, hogy hétfőn a BME ötödéves hallgatóinak pályázatot írnak ki, tervezzenek pártszékházat.

Nem veszik jó néven

Bár a BME-n kívül számos helyen képeznek építészmérnököket az országban, ők nem kapcsolódhatanak be a pályázatba. Az Index által megkérdezett oktatási intézmények építészmérnöki karain egyrészt értetlenséggel fogadták a hírt. Szily Imre Balázs, a Szent István Egyetem, Ybl Miklós Főiskolai karának helyettes vezetőjével együtt értetlenkedett például Kistelekdi István, a Pécsi Tudományegyetem, Pollack Mihály Műszaki Főiskolai kar tanszékvezetője, aki szerint intézményük azért maradhatott ki, mert a döntéshozók túlságosan Budapest-centrikusan gondolkodnak, és talán "tájékozatlanok" abban, hogy máshol is képeznek építészmérnököket. Szerinte diákjaik szívesen jelentkeztek volna a pályázatra.

Az iparművészek nem politizálnak

Az Iparművészeti Főiskola tanszékvezetője, Turányi Gábor viszont úgy vélekedett, hogy amíg ő vezeti a tanszéket nem engedné meg, hogy a politika, ha csak érintőlegesen is, de kapcsolatba kerüljön az iskolával. "Ez nem politika, mégis, kicsit az" - mondta. Szerinte egy diáknak, aki nem MSZP szimpatizáns, fejtörést okozhat, hogy mégiscsak az szocialistáknak kellene dolgozni. A tanszékvezető úgy vélekedett, hogy a pályázókat diáktársaik "cikizhetik" a pártfelkérésre végzett munka miatt.

Nincs ok szakmai féltékenységre

Kulcsár Attila, a Debreceni Egyetem, Műszaki Főiskolai Kar, Magasépítési Tanszékének vezetője szerint a székház kérdésben meghívhatnák valamennyi építészeti oktatásban résztvevő intézményt. Igaz, tette hozzá, hogy a legutóbbi országos versenyen nyolc díjazottból öten a BME-től kerültek ki, továbbá az is igaz, hogy az MSZP a BME kiválasztásával az építészhallgatók kétharmadát megszóllította. Kulcsár szerint mindez szakmai féltékenységre nem ad okot.

Az MSZP a következő választásokat már az új székházból akarja levezényelni. Elképzeléseik szerint jó helyszín lenne a VI., VII., és a XIII. kerület. A pályázatra és a díjazásra öt-hatmillió forintot szánnak - írja a Népszabadság. A székházat a tervek szerint nem vennék meg, hanem bérelnék, és évi 100 millió forintot szánnának a bérletidíjra.

Az Index kereste Tóbiás József pártigazgatót, akit nem tudtunk elérni.