Klaudia
-4 °C
2 °C

Tűzharcba keveredtek a magyar békefenntartók

2006.01.09. 06:55
Állítása szerint csúnyán összerugdosták karácsonykor Pilhál Györgyöt. A Magyar Nemzet publicistájának eltört az orra, mitán két verőlegény helybenhagyta. Pilhál feljelentéséről a Magyar Hírlap számolt be. A Népszabadság arról ír, hogy információik szerint tűzharcba keveredtek magyar EUFOR katonák. A Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége kezdeményezi, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választásokat ne ugyanabban az évben tartsák. Lapszemle.

Megverték a Magyar Nemzet újságíróját

A Magyar Hírlap beszámolója szerint december 26-án hajnalban brutálisan bántalmazták Pilhál Györgyöt. A Magyar Nemzet publicistája a hírlapnak azt mondta, a támadók puszta kézzel, hátulról ütötték le, és mikor már a földön feküdt, nagyon megrugdosták. A két verőlegény ezek után felállította, tovább püfölte, és közben azt kiabálta a publicistának: "Te piszok, te szemét! Most végre megtanulod, hogyan kell újságot írni!" Az orvosok agyrázkódást, orrnyeregtörést és zúzódásokat állapítottak meg. Pilhál nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, és feljelentést tett a támadók ellen. A publicista elmondta, korábban többször is megfenyegették már, de sohasem bántották. A lap kérdésére a jobboldali publicista nem kívánt véleményt mondani arról, mi motiválhatta támadóit, annyit azonban elmondott, hogy sem a zsebében lévő pénzét, húszezer forintot, sem a nyakában lógó mobiltelefonját nem vették el tőle. A rendőrség súlyos testi sértés alapos gyanúja miatt nyomoz, és keresi a támadókat.

Tűzharcba keveredtek a magyar katonák

Január első napjaiban a magyar katonák is részt vettek abban a tűzharcban, amelyik Rogaticában, a boszniai Szerb Köztársaság területén alakult ki, s amelybe a nemzetközi haderő egységei, az EUFOR, az EU irányításával Bosznia-Hercegovinában működő nemzetközi békefenntartó erő katonái is belekeveredtek. A Népszabadság információi szerint a magyarok a Szarajevótól mintegy hatvan kilométerre keletre, Bosznia-Hercegovina szerb területén vettek részt BTR-80A páncélozott harci járművekkel a helyszín biztosításában.

Az incidens azt követően robbant ki, hogy egy EUFOR-osztag a helyi rendőrséggel egyeztetve elindult, hogy őrizetbe vegye Dragomir Abazovic körözött szerb háborús bűnöst, aki családjával együtt egy házban rejtőzött Rogatica mellett. A katonák közeledésére a házból tüzet nyitottak. Az EUFOR-erők viszonozták a lövéseket, eközben halálos találat érte Abazovic feleségét, aki a 11 éves gyerekkel együtt tüzelt a katonákra. Mesterlövész vette célba az asszonyt és fiát is, aki túlélte a lövést. Abazovic, látván, hogy helyzete kilátástalan, öngyilkosságot kísérelt meg. A háborús bűnökkel gyanúsított férfit több mint egy éve körözték.
A Népszabadság cikke >>>>

A pártok nem halasztanák el az önkormányzati választásokat

A Területi Önkormányzatok Országos Szövetsége a parlamenti pártokhoz fordul, azt kezdeményezve, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választásokat ne ugyanabban az évben tartsák, s a voksolásokra a parlamenti választási ciklusok felező idejében kerüljön sor. A négyévenkénti kettős választás ugyanis jelentősen megterheli a politikai közéletet, és kevéssé teszi lehetővé a folyamatos munkát. A parlamenti frakcióvezetők szerint a kezdeményezés indokolt, a politikai illem azonban szerinte azt diktálja, ha egy ilyen horderejű döntést a következő választásokra kell időzíteni.
Részletek a Népszabadságban >>>>