Gerzson
-3 °C
2 °C

A botránykép visszatér

2006.01.11. 07:37
Kapcsolódók (1)
Szerdán kezdődik az a per, melyet Róth István festő indított az állam ellen, mert nem fizették ki neki az Orbán-kormányt és a Szent Koronát megörökítő botrányos tablóját. A Népszabadságban olvasható a Szonda Ipsos jelentéseinek éves összefoglalója, melyből kiderül többek között, hogy 30-ról 45 százalékra emelkedett a politikailag passzívak száma. Orbán a Rádióban méltatta Kerényit.
Megkezdődik szerdán az a per, amelyet Róth István festő indított a magyar állam ellen, amiért nem vették át tőle és nem fizették ki az Orbán-kormányt megörökítő festményét – írja szerdai számában a Népszava. Róth azt állítja, hogy az előző kormányzat millenniumi biztosa kérte fel az óriáskép megfestésére 1999-ben.

A festményen Orbán Viktor és Torgyán József magasztos ábrázattal feszítenek a korona előtt, mögöttük a teljes kabinet. Nemeskürty István mindvégig cáfolta, hogy ő adott volna megbízást az alkotásra. A képet 2004 elején akarták elárverezni, 25 millió forintos kikiáltási áron, amit a szakértők irreálisan magasnak tartottak. Róth szerint a Bécsből hozatott alapanyagok, és a 2,6 x 5 méteres nagyméretű vászon miatt a kép 21 millióba került, és csak azért nem írtak alá megbízási szerződét, mert Nemeskürty azt kérte, a munkát teljes titokban végezze.
Hosszú cikk a nagy festményről >>>>

Ellenzéki előnyből holtverseny

A Népszabadság közli a Szonda Ipsos tavalyi kutatásai alapján összeállított éves politikai mérleget, mely szerint az első fél év a Fidesz fölényét hozta, a másodikban felzárkóztak a szocialisták.

Év elején a vezető ellenzéki párt a választókorú népesség 31 százalékának támogatását bírta, a szocialisták mögött pedig 28 százalékuk állt. Júniusig a Fidesz hónapról hónapra növelte előnyét, nyárra már 8 százalékpontos, az aktív közönség körében 15 százalékpontos volt a különbség. Az MSZP decemberre dolgozta le ezt a hátrányt, és 24-25 százalékon stabilizálta táborát. Az SZDSZ szimpatizánsainak köre valamivel szűkült az év során, és ennek következtében témává vált a parlamentbe jutásának kérdése. Az MDF ereje nem változott, ám eredményeiből egy törvényhozáson kívüli párt képe sejlett fel. A bizonytalan, passzív szavazópolgárok aránya az év során 30-ról 45 százalékra emelkedett.

Részletek a Népszabadságban >>>>

Bárcsak

„Bárcsak Kerényi Imrékkel lenne tele az ország...!” – így méltatta Orbán Viktor a Magyar Rádióban a „művészembert”. „Aki csak egyszer is találkozott a rendezővel, nem gondolhatja, hogy félni kell tőle” - mondta a pártelnök, aki jó szándékú beszédnek minősítette Sólyom László államfő újévi beszédét. A Fidesz elnöke azt kívánta, bárcsak Kerényi Imrékkel lenne tele az ország, akkor kevesebb lenne a félelem, az idegesség, a szeretetnélküliség.

A Változás 2006 program egyik vidéki rendezvényén Kerényi azt mondta, hogy a Fidesz választási kampányához csatlakozó önkéntesek alakítsanak hadsereget. A polgárikör-vezetőként ismertté vált színházi rendező szerint Magyarországon szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie. "Ha mégsem sikerül, forradalmat csinálunk" - közölte a szónok a rendezvényen.
A teljes interjú >>>>