Klaudia
-3 °C
3 °C

Jeltolmácsok rémálmai

2006.02.01. 07:08
A Magyar Hírlap az országértékelésekben turkál. Elemzőik szerint a saját tábor megerősítésére a Fidesz-elnök beszéde volt alkalmasabb. Ugyancsak a Hírlap közöl cikket a parlamenti jeltolmácsokról. Kiderül, hogy a motyogókat és a hadarókat legnehezebb fordítani. A Népszabadságban arról olvashatunk, hogy a Fidesz még csak most kezdi a kampányát. Lapszemle.

Motyogók, hadarók

A jeltolmácsok megosztottak abban, kit nehéz fordítani - írja a Magyar Hírlap. Többen a Fidesz megmondóembereit, Szijjártó Pétert és Révész Máriuszt említik, mert ők hadarnak legjobban, de az MDF-es Sisák Imre ízes tájszólása is többeknek okoz kellemetlen pillanatokat. Talán az MDF-es Pettkó András az egyetlen, akitől minden jeltolmács ódzkodik, mert a képviselő úgy hadar, hogy nem mindig hallják, hol van vége a mondatainak. Éles vita alakult ki az MSZP-s oktatási államtitkár, Arató Gergely körül, akit néhányan szeretnek fordítani, de akad, akit a hideg ráz a motyogásától. A nők közül Béki Gabriella (SZDSZ) felszólalásait azok tagolatlansága miatt igyekeznek kerülni. A házelnököt, Szili Katalint sem szeretik túlzottan fordítani, ő egy-egy indítvány tárgysorozatba vételét olyan sebességgel jelenti be, mint egy lóversenyről tudósító, pergő nyelvű riporter.
A részletek itt >>>>

Országértékelés: nem oszt, nem szoroz

Közvélemény-kutatók szerint nem lesznek nagy hatással Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc népszerűségére az évértékelő beszédek. Karácsony Gergely, a Medián kutatási igazgatója szerint nemcsak azért, mert újdonságot egyik sem tartalmazott, de a műfaj sem alkalmas arra, hogy a népszerűséget befolyásolja.

Nem tulajdonít nagy jelentőséget az összegzéseknek Levendel Ádám, a Szonda Ipsos ügyvezetője sem: a médiaeseménnyé tett értékelések szerinte inkább a saját tábort erősíthetik. Bár a Fidesz elnöke a beszédét megelőző "kéthetes pettingnek" köszönhetően több embert ért el, Levendel szerint az értékeléseket azok kísérték figyelemmel, akik eleve elkötelezettek, a választói meggyőződés és a népszerűségi tendenciák átfordítására a beszédek kevéssé alkalmasak.

A saját tábor feltüzelése szempontjából a két beszéd közül az érzelmekre építő Orbán-értékelés volt hatékonyabb – mondta Krekó Péter, a Political Capital elemzője.
A többi >>>>

Indul

A tervek szerint hivatalosan szerdán startol a Fidesz kampánya - értesült a Népszabadság. Rogán Antal kampányfőnök a Fidesz-frakció zárt ülésén közölte, hogy országos akció keretében veszi kezdetét a választási hadjárat. Óriásplakátok, poszterek, citylightok, gazdaságstatisztikai adatok - ezekkel revolverezi a Fidesz a kormányt.
A Népszabadság cikke >>>>