Gusztáv
-4 °C
1 °C

Magas színvonal vs elvesztett szavahihetőség

2006.02.04. 15:16
Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP a Fidesszel egyenlő esélyekkel indul a választásokon, Orbán Viktor szerint viszont nem pártja, hanem a valóság kerekedett a szocialisták fölé. Az adótartozások jelentős részét elfelejtheti az állam, de az érettségi tételek mellé biztonsági őröket kell rendelni. Szombati lapszemle.

Gyurcsány Ferenc szerint az ország lakóinak többségét nem érinti meg a politika, az emberek ítélőképessége az elmúlt években e téren mégis sokat javult.

MSZP: három pont

A kormányfő úgy látja, hogy az MSZP az ellenzékkel egyenlő eséllyel látja a választásokat, és arról is meg van győződve, hogy meg is fogja nyerni. Pártjának választási győzelme esetén Gyurcsány pontosan kidolgozott törvénytervezetekkel áll a párt vezetése és a frakció elé és ha a parlament elfogadja a kormányprogramot, az új kormány benyújthatja ezeket a törvényeket.

Három nagy pontban foglalta össze a törvénytervezeteket. Az első az igazgatás egészének átalakítása, hatékonyabbá tétele. Tervezik a - száz lépés programban már előkészített - biztosításalapú egészségügy bevezetését. A harmadik pont a kistérségi önkormányzatok együttműködésére vonatkozik.

A Fidesz egyik leggyengébb pontja, hogy kormányzása idején azt bizonyította, hogy nem tartja be korábbi fontos vállalásai sokaságát, mondta a miniszterelnök. Mindez a Népszabadság szombati számában "Gyurcsány nyugati színvonalú, erős, építkező országot tervez" címmel megjelent interjúban olvasható.

Fidesz: három kérdés

Orbán Viktor mínusznak nevezte a miniszterelnök teljesítményét: szerinte Magyarországon soha nem volt annyi pályakezdő munkanélküli, mint most. Az interjú "Mindenért többet kell tennünk" címmel jelent meg Magyar Nemzetben Orbán Viktorral. A legnagyobb ellenzéki párt elnöke szerint nem a Fidesz kerekedett a szocialisták fölé, hanem a valóság.

A legnagyobb ellenzéki párt elnöke három kérdést akar beemelni a politikába: munka, otthon és család. Szerinte Magyarországon ma leginkább attól félnek a munkában lévők, hogy elvesztik állásukat, ezen kívül úgy véli, befagyott a lakástámogatási rendszer. Pozitív példaként Bajorországot nevezte meg, ahol keresztény-szociális a kormányzó párt, míg szerinte nálunk valójában két liberális párt van kormányon. A nagyobbik kormánypártot luxusbaloldal néven emlegette. A Fidesz elnöke szerint az Európai Unió egy bajban lévő országot lát jelenleg Magyarországban, mely elvesztette szavahihetőségét.

Felejthető tartozások

Az adótartozások jelentős részét elfelejtheti az állam, írja a Magyar Hírlap. Tavaly 896 milliárd forint - ez több mint a 2006-ra tervezett államháztartási hiány fele - volt az összes tartozás, ebből 840 milliárd az, miről egyáltalán érdemes beszélni, mivel ennyi az az összeg, ami egyáltalán behajtható. A többi kinnlevőséget olyan cégek halmozták fel, amelyek felszámolás vagy végelszámolás alatt vannak. Ezekből a forrásokból az adóhivatal egyik szóvivője szerint maximum egy százalék csordogálhat vissza az államkasszába.

Tavaly 207,7 milliárd forintot szedtek be a végrehajtók, a tipikus tartozások között az áfás szerepel, de a tb-járulékos is meghatározó, olvasható a Magyar Hírlapban.

Biztonsági intézkedések mellett kezdődnek a februári érettségik

Szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődnek február 17-én az emelt-és középszintű érettségi vizsgák. A tavaly bevezetett háromszintű érettségi rendszerben ugyanis már három lehetséges időszak választható: ősszel, télen és tavasszal. A februári érettségikre főleg azok jelentkeztek december 15-ig, akik korábban már érettségiztek és most javítani szeretnének eredményeiken: középszintű vizsgáikból így emeltszintű lehet, esetleg kiegészítő vizsgát tehetnek.

Míg azonban május-júniusban több mint százezer diák érettségizik, jelenleg csak 593 diák vizsgázik közép-, 2575 pedig emelt szinten. A tavalyi érettségi botrány miatt szeptember óta fokozott biztonsági intézkedések mellett szervezik a vizsgákat, írja a Népszabadság.