Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Sztrádán a kampányba

2006.02.27. 07:27
Az ellenzéki politikusok népszerűségvesztését hozta a február – derül ki a Szonda Ipsos új elemzéséből, melyet a Népszabadság ismertet. A kampány finisében példátlan mennyiségű új autópálya-szakaszt ad át a kormány. A Magyar Hírlap szerint olyanokat is, melyeket még nem kellene.

Orbán le, Gyurcsány fel

A fiatal demokrata politikusoknak nem tettek jót az elmúlt hetek, kedvezőtlenebbé váltak a róluk kialakult vélekedések, és hátrébb csúsztak a népszerűségi rangsorban – derül ki a Szonda Ipsos friss felméréséből, melyet a Népszabadság ismertet. Pokorni Zoltán és Rogán Antal négypontos visszaesése alapvetően a szocialista szimpatizánsoknak köszönhető. Sólyom László népszerűsége januárhoz képest 4 százalékponttal csökkent, így most 62 százalékos. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az ötödik a rangsorban, januárhoz képest egy százalékpontot javított, és 52 százalékon áll, míg Orbán Viktor Fidesz-elnök 47 százaléka (-1) csak a tizedik helyre volt elég.
A Fidesz politikusainak nem tettek jót az elmúlt hetek >>>>

Felmérés a vitáról

Komoly érdeklődés a miniszterelnök-jelöltek vitája iránt egyelőre nincs, hiszen a Népszabadság megbízásából a Medián által végzett felmérés során csak minden negyedik szavazó mondta azt, hogy biztosan megnézné. Az emberek fele szerint a vitát még az első forduló előtt kellene megrendezni, és csak 14 százalék tette volna azt a két forduló közti időpontra. Ennél kevésbé egyértelmű a közvélemény ítélete arról, hogy a kampánycsend előtt közvetlenül, vagy valamivel korábban kellene a vitát megrendezni, bár egy kicsit többen hajlanak az előbbi véleményre, mint az utóbbira.
Vitán felül, ingerküszöb alatt >>>>

Sztrádán a kampányba

A választási kampány finisében példátlan mennyiségű, összesen 113 kilométernyi autópályát adnak át Magyarországon - írja a Magyar Hírlap. Az időzítés nem mindenhol sikerült tökéletesen, Érdnél például csak egy kétszer egysávos ideiglenes szakasz gründolásával sikerül elérni, hogy áprilisig fel lehessen avatni a Dunaújváros felé vezető sztrádát. A rossz időjárás mellett a legnagyobb gondot az építési engedélyek nehézkes kiadása okozza. Ebben közrejátszik a közművek kiváltása és az is, hogy a kisajátítandó területek tulajdonjogi viszonya esetenként kiismerhetetlenül kusza.
Tavaszi kampányavatások: 113 kilométer sztráda >>>>

Terhes ügy

Úgy látszik, hogy Gyurcsány Ferenc ügyeiben rendre kivételezik az ügyészség - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Répássy Róbert Fidesz-képviselő annak kapcsán, hogy a nyomozó hatóság a Nomentana Kft. esetében a cselekmény büntethetőségének elévülése miatt megszüntette az eljárást. Ezt mutatja, hogy az eddigi ügyekben futószalagon tagadták meg a nyomozás elrendelését, most pedig úgy tűnik, minél előbb le akarták zárni az eljárást. Arra lehet következtetni, hogy az ügyészségnek nem az volt a célja, hogy teljes körűen tisztázza a tényállást, hanem hogy minél előbb megszabaduljon ettől a "terhes" ügytől.
Az elévülés nem feddhetetlenség >>>>