Valér
4 °C
8 °C

Önvizsgálók

2006.03.10. 07:26
A katolikus püspöki kar elfogadta annak az alapítványnak az alapító okiratát, amelynek feladata az egyház 1945 utáni történelmének vizsgálata – írja a Népszabadság. Nem szempont a települési kötődés vagy a helyismeret a nagy pártok jelöltállításánál – derül ki a Magyar Hírlap összeállításából. Nincs meg a Stumpf Istvánnak tulajdonított levél, mely állítólag utalásokat tartalmaz a postabankos vizsgálat leállítására.

Saját alapítványa világítja át az egyházat

"A katolikus püspöki kar elfogadta annak az alapítványnak az alapító okiratát, amelynek feladata az egyház 1945 utáni történelmének vizsgálata" – idézi Veres András püspököt a Népszabadság. Az alapítványt Lénárd Ödön piarista szerzetesről nevezték el, aki Magyarországon hite miatt a leghosszabb ideig raboskodott, és utolsó bebörtönzött papként csak 1977-ben szabadult. A bejegyzésre váró alapítvány vezetője Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát. "A cél nem egyes személyek, hanem az egyháztörténelem vizsgálata, a múlt objektív és részletes bemutatása" – hangsúlyozta Veres András. Ezzel utalt Ungváry Krisztián történésznek az Élet és Irodalomban megjelent cikkeire is, amelyek hat főpapot kapcsolatba hoztak a Kádár-korszak titkosszolgálatával.
Várszegi Asztrik főapát vezeti az átvilágítást >>>>

Nem jól őrizték Putyin elnököt

Bár az orosz elnököt régen nem tapasztalt biztonsági előkészületekkel fogadta a magyar kormány, a Külügyminisztériumban mindenfajta ellenőrzés nélkül mégis akkreditációt kaphatott egy orosz férfi, aki egyébként nem volt a hivatalos küldöttség tagja - írja a Magyar Nemzet. A Külügyminisztérium szóvivője elismerte az esetet, és közölte, hogy az ügyben vizsgálatot indítottak.
Csak elméletben volt százszázalékos a vendég védelme >>>>

Vándorló képviselők

Nem szempont a települési kötődés vagy a helyismeret a nagy pártok jelöltállításánál – írja a Magyar Hírlap. Látszólag a Fideszben volt nagyobb mozgás, de az MSZP-ben is több jelölt vállalta, hogy 2002-es választókörzetét hátrahagyva, új helyszínen méreti meg magát. A politológus szerint a kisebb pártoknál többet nyom a latban a jelölt személye.
Ma itt, tegnap másik körzetben >>>>

Nincs meg Stumpf levele

A Népszava birtokában lévő iktatószám alapján sem találta meg a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal azt a Stumpf Istvánnak tulajdonított levelet, amely szerint az Orbán-kormány kancelláriaminisztere 2000. december 14-én Sepsey Tamás, akkori KEHi elnöknek írt levelében leállította volna a Postabank konszolidációjára irányuló vizsgálatot - derül ki a hivatal jogi főosztályának a Népszavához eljuttatott válaszából. A lap információi szerint a levél a Miniszterelnöki Hivatal hivatalos iktatásában nem szerepel. Hogy nem hivatalos nyilvántartás létezik-e, s egyáltalán "könyvelhetett-e kettősen" a kancellária, nem tudni.
Nem találja a KEHi a Stumpf István által perelt levelet >>>>

Titkos kutatások

A politikai pártok vidéken csupán néhány választókörzetre készíttetnek közvélemény-kutatást, ám ezek eredményét általában titkosan kezelik. Egyedül Veszprém megyében készült átfogó felmérés a választási esélyekről - írja a Népszabadság. Az elmúlt parlamenti választások azt bizonyították, hogy egyes vidékeken az országos átlagtól nagyon eltérő eredmények születhetnek a voksoláson.
Vidéken alig mérik a választási esélyeket >>>>

Kampányprésben a média

Aktívvá vált a politika és a közmédiumok viszonya a kampányban. A városi tévéknél a képernyőre kerülő politikusok pártállása alapján könnyedén beazonosítható, ki irányítja a települést. A közrádiót százezer forintra büntették, mert a műsorvezetők a véleményüket is beleszőtték a hírekbe. A Népszabadság összeállítása.
Az USA külügyminisztériuma szerint a kormány befolyásolta a közpénzekből működő sajtót >>>>