Mindszenti beteg: a szentesi kórház nem hibázott

2007.04.16. 14:06
A szentesi kórház nem vétkes a 67 éves H. Imre halálában, a mindszenti beteget az orvos bent akarta tartani, de ő saját felelősségére hazament, cáfolta azt Info rádióban Fenyves Ernő igazgató a férfi bátyjának kijelentéseit. A báty a szentesi kórházat hibáztatja, amiért hazaengedték testvérét, aki szerinte nem volt teljesen tudatánál.

Bár az Egészségbiztosítási Felügyelet és az ÁNTSZ vizsgálata korábban megállapította, hogy a 67 éves, mindszenti H. Imre haláláért a szentesi kórház nem felelős, a férfi bátyja mégis úgy véli: Szentesen hibáztak. Erről a betegről állította Lázár János hódmezővásárhelyi polgármester, hogy az egészségügyi reform első áldozata.

A mindszenti férfi április 6-án halt meg, miközben a hódmezővásárhelyi kórházból a szentesibe szállították. A férfit azonban aznap reggel rosszulléte miatt bátyja már bevitte a szentesi kórházban. Ott kivizsgálták, de ő nem akart maradni, ezért aláírta, hogy saját felelősségére távozik.

A férfi bátyja az Info rádiónak azt állította: szerinte testvére nem volt teljesen tudatánál, amikor aláírta a papírt. A báty felajánlotta az orvosnak, hogy megborotválja, megfürdeti H. Imrét, csak vegyék fel valamelyik osztályra. Az orvos azonban állítása szerint azt mondta nekik, hogy testvére már aláírta a távozásáról szóló papírt.

A kórház belső vizsgálata szerint minden szabályosan, az előírásoknak megfelelően történt, és ezt az ÁNTSZ és az Egészségbiztosítási Felügyelet is megerősítette - mondta az Info rádiónak Fenyves Ernő a szentesi Dr. Bugyi István Kórház főigazgatója. Az illetékes orvos bent akarta tartani a férfit, ám ő erre nem volt hajlandó, tette hozzá.

A jogszabályok alapján akarata ellenére senkit sem lehet kórházban tartani, hangsúlyozta a főigazgató, a mindszenti férfi pedig nem állt gondnokság alatt, nem volt közvetlen életveszélyben és tudata tiszta volt.

A férfi halála ügyében még nem zárult le a vizsgálat. A biztosításfelügyelet és az ÁNTSZ azt próbálja tisztázni, nem követtek-e el hibát a hódmezővásárhelyi kórházban, ahová a férfit aznap délután vitte a mentő. Ott az orvos elbeszélgetett vele, de főigazgatói utasításra hivatkozva nem vette fel, hanem Szentesre küldte. H. Imre a mentőben rosszul lett, s már nem tudták újjáéleszteni.

A hódmezővásárhelyi kórház a boncolási jegyzőkönyvre hivatkozva azt állítja: az ottani ellátás és a férfi halála között nincs összefüggés.
  • Tippek
  • Árfolyam