Mátyás
-6 °C
1 °C

Szentendrén megkezdődött a kampány

2006.01.06. 14:28
A szentendreiek az idén kétszer is szavaznak polgármesterükre, miután a december lemondott Miakich Gábor székére március 19-re írtak ki választást. Ősszel ettől függetlenül akár új polgármestere is lehet a városnak.

A szentendrei választási bizottság pénteki ülésén március 19-re tűzte ki a polgármester-választást, miután Miakich Gábor december közepén lemondott mandátumáról. A várost az MSZP és az SZDSZ támogatásával vezető volt polgármester jogkörei erősen leszűkültek a jobboldali többségű közgyűlésben.

Menetrend a szavazásig
Január 6. - március 18. 00.00 óráig: választási kampány időszaka.
Január 18. - január 25. : A névjegyzék közszemlére tétele 8 napra.
Január 18-január 25.: A névjegyzékből való kihagyás, valamint a névjegyzékbe történő felvétel miatti kifogás benyújtásának határideje.
Január 20-ig: A választópolgárokat a névjegyzékbe vételükről értesítő, valamint az ajánlószelvény megküldésével történő tájékoztatásának határideje.
Január 25.: a Névjegyzék levétele.
Február 24-ig: Jelölt ajánlására nyitva álló határidő.
Február 25. - február 27-ig: A jelöltnek a be nem nyújtott ajánlószelvények megsemmisítésére, és erről jegyzőkönyv készítésére nyitva álló határidő.
Március 4-től - március 16 -ig: A helyi közszolgáltató műsorszolgáltatók - legalább egyszer - ingyenesen történő közlése a polgármesterjelöltek politikai hirdetésének.
Március 10-ig: A Helyi Választási Bizottság megbízott tagjainak a Helyi Választási Bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjainak a Helyi Választási Iroda vezetőjénél történő bejelentésének határideje.
Március 11-től - március 19-ig: A választásokkal kapcsolatos közlemény-kutatás eredményének nyilvánosságra hozatali tilalma.
Március 17-ig: A módosított névjegyzék megtekintésének határideje a polgármesteri hivatalban.
Március 18. 00.00 órától - a szavazás befejezéséig: kampánycsend.

Forrás: Szentendre Város Helyi Választási Bizottsága

Augusztusban kiderült, hogy a szocialisták az ősszel nem indítják újra a nem túl sikeres polgármestert, ezért Miakich egy köztisztviselői állásért cserébe - a Pest megyei Földművelésügyi Hivatal vezetője lehet - távozott a város éléről.

Fidesz: még nincs hivatalos jelölt

A választáson nyertes polgármester mindössze fél évig vezetheti Szentendrét, mert októberben ismét a szavazóurnák elé járulnak a nagy hiteleket nyögő és önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került, ezért támogatásra szoruló város polgárai.

A Fidesz várhatóan Dietz Ferenc független városi képviselőt indítja a polgármesteri székért. A döntést a Fidesz központjában is jóvá kell hagyni, ez valószínűleg jövő hét végén történik meg.

Az SZDSZ most nem támogat

A szocialisták Drobilisch Erzsébetet, a polgármesteri hivatal közigazgatási irodavezetőjét jelölik. A szabad demokraták várhatóan nem indítanak jelöltet - bár erről hivatalos döntés még nincs -, mert szerintük a féléves mandátumú polgármesternek protokolláris feladatokon kívül nem lesz tényleges szerepe. A kampányban kérdéseket tesznek fel a jelölteknek, és javaslatokat fogalmaznak meg, mondta Gulyás József ügyvivő.

A polgármester-választással összecsúszó országgyűlési választáson a szocialisták Bársony András külügyi államtitkárt indítják az 1998-as és 2002-es fideszes győző, Hadházy Sándor ellen. A szabad demokraták itt önállóan is megméretik magukat, a jelölt Gulyás József lesz.