Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Kettős fideszes győzelem

2006.03.19. 21:38
A szentendrei időközi polgármester-választáson húsz, a mosonmagyaróvári városi képviselőválasztáson tíz százalékos Fidesz-győzelem született.

Nagy István, a Fidesz jelöltje győzött a mosonmagyaróvári 7-es számú egyéni választókörzetben, ahol a decemberben elhunyt MSZP-SZDSZ-es helyi képviselő halála miatt kellett időközi választást kiírni.

"Változást akarnak az emberek, nemcsak helyi szinten, hanem az országosa politikában is" - nyilatkozta az Indexnek a mosonmagyaróvári győztes, aki 1998 után tudott nyerni jobboldali jelöltként a város 7. körzetében, és a Fidesz helyi országgyűlési képviselő-jelöltjének a kampányfőnöke. Butaságnak nevezte azokat a találgatásokat, hogy a mozgósítás főpróbáját tartották volna Mosonmagyaróváron (és Szentendrén). A lakótelepi és családi házas övezetben a kampány fő témája az utak, játszóterek állapota volt.

Mosonmagyaróváron a részvételi arány 33 százalékos volt. A sorrend: 1. Nagy István (Fidesz-KDNP) 51 százalék, 2. Kern Éva (SZDSZ-MSZP) 42 százalék, 3. Huszár János (MDF) 4,6 százalék, 4. Leitner Zoltán (független) 0,8 százalék.

Szentendrén is Fidesz-győzelem

#alt#
Ó, azok a pismányi kátyúk
Nézzegessen szentendrei kampánytémákat!

Szentendrén Dietz Ferenc, a Fidesz jelöltje 56,8, a szocialista Drobilisch Erzsébet 37,1, a harmadikutas Filó András 5,1 százalékot ért el az időközi polgármester-választáson. A szentendrei és a mosonmagyaróvári győztes hétfőn közös sajtótájékoztatót tart a Fidesz központjában.

"A mostani győzelem erőt ad az országgyűlési választáshoz, és kormányváltó hangulatot teremt az országban" - mondta Dietz Ferenc, a győztes jelölt, akinek az országosan ismert politikusok közül elsőként Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke gratulált a győzelméhez. A fél év alatt egy 48 pontos, a szűkös költségvetés mellett is megvalósítható programot akar végrehajtani. A pontok az Orbán Viktor nemzeti konzultációjához hasonló városi konzultáció után alakultak ki.

"Kiértékeljük, hogy mi is történt, Drobilisch Erzsébet már gratulált a polgármester úrnak" - mondta Szabóné Müller Tímea, a szocialista jelölt kampányfőnöke, aki nem kívánt találgatni, az MSZP kit indít az őszi önkormányzati választáson.

"Bebizonyítottuk, hogy a Harmadik Út nem egyszázalékos, vagy az alatti párt" - mondta Filó András, a MIÉP-Jobbik jelöltje. Az eredményeket még nem elemezte, ezért arra sem tudott választ adni, hogy az öt százalék fölötti eredmény inkább a személyének, mint pártjának szól. A győztessel nem foglalkozik, mint mondta, neki egyik nagy párt jelöltje sem volt szimpatikus.

Az 50 százalék körüli részvételi arány meglepően magas ahhoz képest, hogy négy évvel ezelőtt a választópolgárok körülbelül 50 százaléka ment el szavazni az országos önkormányzati választással egyidőben tartott szavazáson. Hogy ez az országgyűlési választás kampányának vagy az előre jelzett mozgósítással magyarázható-e, azt nem tudni.

Három jelölt

A szocialisták és a szabad demokraták támogatta Miakich Gábor decemberi lemondásával vált üressé a polgármesteri szék; a hivatalos indoklás szerint azért távozott posztjáról, mert kisebbségben kellett volna iránytani a várost, valójában több verzió lehetséges. A nem túl sikeres városvezetőt az MSZP semmiképp nem indította volna újra, és felröppentek hírek arról is, hogy lemondásáért cserébe köztisztviselői állást kapott.

Egyik mostani jelölt sem indult még a polgármesteri posztért. Négy évvel ezelőtt is hárman voltak, Miakich mindössze négyszáz szavazattal nyert a Polgári koalíció színeiben indult Kun Csaba ellen. A MIÉP-es jelölt 2,87 százalékot kapott.

MSZP-s aktivistával keveredett vitába

Szentendrén speciális, a városra érvényes kampánycsend lépett életbe péntek éjfélkor. A Hír TV által közvetített Fidesz-kongresszuson Mikola István, a párt kormányfőhelyettes-jelöltje így kezdte beszédét: "Ma reggel, amikor elindultam Szentendréről, ahol polgármester-választás van, egy MSZP-s aktivistával keveredtem vitába. Aktív volt, és azt mondta nekem, egy indulatos kiszólásával, hogy majd meglátjátok, hogy lesz itt megapolisz, biopolisz, technopolisz. Megkérdeztem, hogy nekropolisz is lesz-e, nekropolisz is lesz, az is lesz." Az ügyben az MSZP várhatóan nem a helyi, hanem az országos választási bizottsághoz fordul.

A helyi választási bizottsághoz hivatalos bejelentés nem érkezett, de, mint elmondták, "szóbeszédben" terjedt a hír. A bizottság vasárnap két ügyben hozott határozatot: a Harmadik Út plakátjainak MSZP-sekkel való leragasztása jogszabálysértő volt, a Harmadik Út jelöltje által használt FKGP-címer használata viszont nem volt az.

Másik két esetben a helyi választási bizottság csak a kampánycsendsértés tényét rögzítette, de hogy ki volt az elkövető azt nem lehet tudni. Részlet a jegyzőkönyvből: "11 óra 50 és 12 óra között telefonhívást kapott (a bejelentő), mely úgy kezdődött, hogy Szentendrén választás folyik... Rögtön letette a telefont mivel, úgy érezte, hogy kampánycsend-sértés történt." Egy másik bejelentőnek vasárnap köszönte meg egy női hang, hogy elment szavazni.