Hermina
15 °C
27 °C

Megfenyegették a szentesi iskolaigazgatót

2008.07.02. 16:43
Kedd délelőtt kellett volna átvennie két szentesi iskola igazgatójának is az intézményét, de egyiket megfenyegették éjszaka, a másik betegségre hivatkozva eltűnt. A szentesi közoktatás politikai harctérré változott.

Kedden kellett volna átvennie a szentesi Horváth Mihály Gimnázium (HMG) igazgatói posztját Magyar Lászlónénak, illetve a Zsoldos Ferenc Szakközépiskolaét Pintér Etelkának, akik a délmagyar.hu hírei szerint nem jelentek meg az iskolákban. Pintér Etelkát az éjszaka folyamán megfenyegették, ezért délelőtt nem jelent meg az iskolában, viszont délután átvette az intézményt hivatalosan is.

A két vezető megválasztását elutasították a szülők, a pedagógusok és a diákönkormányzat is, amiben közrejátszott, hogy nem a helyi pályázókat támogatta a közgyűlés. Mindkét pályázóval szemben helyi jelölt vesztett: Tóth Tibor 18 éve tanít a HMG-ben matekot, a tantestület 85 százaléka őt támogatta, míg a Zsoldos középiskoláért 15 évig irányító, Fidesz szentesi polgármesterjelöltje, Dongó László indult.

„Magyar Lászlóné beteget jelentett, a szükséges lépéseket később tesszük meg, ha meggyógyult” – mondta Kovács. Magyar Lászlónét a Horváth Mihály Gimnáziummal összevont Boros Sámuel Közgazdasági Szakközépiskola élére nevezték ki, de kedden állítólag betegség miatt nem jelent meg a munkahelyén. Magyar Lászlóné az interneten fellelhető peranyag szerint összeverekedett szomszédjával.

„Időben megjelent Pintér Etelka, át is vette az intézmény vezetését” – mondta Kovács Kálmán, a Csongrád Megyei Közgyűlés oktatásért felelős alelnöke, aki szerint félreértés történt. Megerősítette, hogy a korábban kinevezett „Pintér Etelkát hétfő éjszaka megfenyegették, megijedt, és úgy gondolta, nem vállalja el”.

A korábbi hírek szerint a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola igazgatói pozícióját sem foglalták el, mert előző éjszaka valaki megfenyegette Pintér Etelkát, és ezt Kovács meg is erősítette. A Zsoldos élére először nem Pintér Etelkát, hanem a kiskunmajsai fideszes képviselőt és egyben kiskunfélegyházi tanárt, Abonyi Henriket szerették volna, jelentkezett is, de miután az iwiwről kiderült, hogy Führer a beceneve, visszalépett. Kovács elmondta, az iskola korábbi igazgatójának az ablakát betörték és szintén megfenyegették. Eddig egyik ügyben sem történt rendőri feljelentés.

Érdekes, hogy mindkét igazgatót korábban idő előtt felállították a helyéről: Magyar Lászlóné 2001-ben egy munkaügyi per után távozott az általa irányított iskola éléről, míg Pintér Etelka alapítványi iskolája becsődölt.

Kovács szerint politikai ügyről van szó: „Az MSZP-s polgármester és a hozzájuk kapcsolódó körök kommunikációs hadviselése ez, pedig miattuk csökkent annyira a költségvetésünk, hogy iskolákat kellett összevonni”. Hozzátette: „Nem mi visszük be a politikát az iskolákba, hanem akik kiskorú tanulókat bujtogatnak a leendő igazgatójuk ellen. A figyelemelterelés és a félelemkeltés magasiskolája van Szentesen”.