Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szent-Iványit választották az SZDSZ-esek

2008.09.27. 13:43
Egyetlen szavazattal Szent-Iványi István legyőzte vetélytársát az SZDSZ OT elnökségéért vívott harcban. Hankó Faragó Miklós 45, az EP-képviselő Szent-Iványi 46 szavazatot kapott.

Szombaton Szent-Iványi Istvánt választotta vezetőjévé az SZDSZ Országos Tanácsa. A párt vezető testületében nagyon szoros volt a végeredmény, hasonlóan az elmúlt időszak tisztújításaihoz. Ezúttal egyetlen szavazattal kapott többet Szent-Iványi, mint a másik jelölt, Hankó Faragó Miklós. A győztes 46, vetélytársa 45 szavazatot kapott. (A nyáron Fodor Gábor pártelnök mindössze két szavazattal győzött Kóka János ellen a pártelnökségért vívott harcban, tavasszal pedig előfordult, hogy a párt küldöttgyűlésén pont ugyanannyi voksot kapott a két elnök-jelölt.)

Szent-Iványí István érkezik az SZDSZ Országos Tanácsának ülésére

Szent-Iványi István az SZDSZ európai parlamenti képviselője. A tavaszi elnökválasztási botrány idején élesen kritizálta Kóka János akkori pártelnököt, korábban az MSZP-től nagyobb távolságot óhajtó SZDSZ-esek közé tartozott. A pártban inkább Fodor Gábor jelenlegi elnök szövetségesének tartják.

A vele szemben most alulmaradt Hankó Faragó Miklós a korábbi elnökválasztásokon Kóka Jánost támogatta, és mostanában többször is kritizálta Fodor pártelnök politikáját.

Fodor Gábor pártelnök szombat délután azt mondta, hogy az Országos Tanács alakuló ülésén elfogadtak néhány sarokpontot, amelyek mentén a párt politizálni kíván. Ezek szerint az SZDSZ nem akar újra koalíciót kötni az MSZP-vel, hanem ellenzékben kívánnak maradni. Az OT megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc legújabb cselekvési programja nem elfogadható. Azt akarják, hogy a kormány idén fagyassza be kiadásait és jövőre csökkenjen az állami újraelosztás, illetve legyen egy költségvetési plafon, ami fölött nem költhetne a kormány. Utóbbiról az SZDSZ törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentnek.

Az adótörvények illetve a költségvetés elfogadásáról nem döntöttek, ezzel megvárják a törvények elkészültét. Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta, hogy távozik a hatalomból, ha a parlament nem szavazza meg a költségvetést.

Szent-Iványi István, Fodor Gábor pártelnök és Léderer András

Fodor azt mondta, hogy az SZDSZ támogatja, hogy parlamenti vizsgálóbizottság alakuljon a megfigyelési ügy miatt. Szerinte tisztázni kell az állam és a titkosszolgálatok szerepét, mert aggasztó, hogy kétes eredetű felvételek jelentek meg.

Szent-Iványinak OT-elnökként távoznia kellett az SZDSZ másik irányító szervezetéből, az ügyvivői testületből. Helyére Léderer András, a párt ifjúsági szervezetének, az Új Generációnak az elnök kerül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!