Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Több kategóriában is rekordot hoz a hőhullám

2008.09.05. 12:41
A hétvégén még éjszaka sem hűl majd le a levegő, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat hőségriasztást adott ki. Két napig még nyári kánikula uralkodik majd az országban, vasárnap 36-37 fokra is lehet számítani. Mindenki vigyen magával vizet, ha kimozdul!

Az évszakhoz képest rendkívüli meleg lesz a hétvégén az egész országban. Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap megdőlhet a napi legmagasabb és napi átlaghőmérsékleti rekord is.

Már szombaton is 35-36 fok lesz az ország déli, dél-keleti részén, és éjszaka is csak rövid időre csökken 20 fok alá a hőmérséklet, de vasárnap még nagyobb kánikulára lehet számítani. Szeptember 7-én nap közben néhány helyen 37 fok is lehet, délen a 28 Celsius lehet a napi középhőmérséklet.

A meteorológiai statisztikák szerint utoljára 1946-ban Szegeden mértek hasonló hőmérsékleteket, akkor szeptember 7-én 36,7 fok volt. Vasárnap nagyobb melegre kell készülni, de valószínűleg megdől a napi középhőmérsékelti átlag is, amit szintén Szeged tartott 52 éve.

A hőhullám valószínűleg látogatórohamot indít el a Balatonhoz. A tó vize legalább 22 fokos lesz, és az erős szél, az első fokú viharjelzés ellenére fürdésre alkalmas időjárás várható.

A kései kánikulának egy hétfőn érkező hidegfront vet véget. Nyugaton gyorsan esik majd a hőmérséklet, több mint 10 fokkal csökken a napi felmelegedés, 22-27 fokos maximum várható. A vasárnap estétől várható szórványos zivatarok után hétfőn egyre több helyen várható csapadék.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a másodfokú hőségriadóról miatt a médián keresztül igyekeznek tájékoztatni a lakosságot. A melegben mindenki vigyen magával vizet, ha kimozdul otthonról. Páldy Anna főigazgató-helyettes elmondta, hogy ilyenkor a kórházakat is figyelmeztetetik a hőség miatt szükséges lépések megtételére, az infúziókészlet ellenőrzésére, a kórtermek fokozott hűtésének biztosítására. A közelgő kánikula idején az orvosoknak is jobban oda kell figyelni a meleg okozta kórképekre.

A Főpolgármesteri Hivatal az egészségügyi intézmények felkészítésén túl az FKF Zrt. locsoló kocsijait állítja hadrendbe Budapesten. Szombat reggeltől hétfő reggelig húsz autóval kétszer 12 órában locsolják majd a főváros útjait. A Főkert Zrt. is intézkedett arról, hogy a kezelésében lévő közparkok kertészei a lakosság rendelkezésére álljanak. A parkot látogatók megkérhetik őket arra, hogy nyissák meg számukra a kerti csapot, amiből ihatnak és felfrissülhetnek. A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó BGYH Fürdőigazgatóság a hőségriadóra tekintettel a hétvégére kinyittatja a Margitszigeten a Palatinus fürdőt, a még egyébként is nyitva tartó Csillaghegyi és a Dagály mellett. Ezeken a helyeken hűsölhetnek a budapestiek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!