Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Több kategóriában is rekordot hoz a hőhullám

2008.09.05. 12:41
A hétvégén még éjszaka sem hűl majd le a levegő, ezért az Országos Meteorológiai Szolgálat hőségriasztást adott ki. Két napig még nyári kánikula uralkodik majd az országban, vasárnap 36-37 fokra is lehet számítani. Mindenki vigyen magával vizet, ha kimozdul!

Az évszakhoz képest rendkívüli meleg lesz a hétvégén az egész országban. Az OMSZ előrejelzése szerint vasárnap megdőlhet a napi legmagasabb és napi átlaghőmérsékleti rekord is.

Már szombaton is 35-36 fok lesz az ország déli, dél-keleti részén, és éjszaka is csak rövid időre csökken 20 fok alá a hőmérséklet, de vasárnap még nagyobb kánikulára lehet számítani. Szeptember 7-én nap közben néhány helyen 37 fok is lehet, délen a 28 Celsius lehet a napi középhőmérséklet.

A meteorológiai statisztikák szerint utoljára 1946-ban Szegeden mértek hasonló hőmérsékleteket, akkor szeptember 7-én 36,7 fok volt. Vasárnap nagyobb melegre kell készülni, de valószínűleg megdől a napi középhőmérsékelti átlag is, amit szintén Szeged tartott 52 éve.

A hőhullám valószínűleg látogatórohamot indít el a Balatonhoz. A tó vize legalább 22 fokos lesz, és az erős szél, az első fokú viharjelzés ellenére fürdésre alkalmas időjárás várható.

A kései kánikulának egy hétfőn érkező hidegfront vet véget. Nyugaton gyorsan esik majd a hőmérséklet, több mint 10 fokkal csökken a napi felmelegedés, 22-27 fokos maximum várható. A vasárnap estétől várható szórványos zivatarok után hétfőn egyre több helyen várható csapadék.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet tájékoztatása szerint a másodfokú hőségriadóról miatt a médián keresztül igyekeznek tájékoztatni a lakosságot. A melegben mindenki vigyen magával vizet, ha kimozdul otthonról. Páldy Anna főigazgató-helyettes elmondta, hogy ilyenkor a kórházakat is figyelmeztetetik a hőség miatt szükséges lépések megtételére, az infúziókészlet ellenőrzésére, a kórtermek fokozott hűtésének biztosítására. A közelgő kánikula idején az orvosoknak is jobban oda kell figyelni a meleg okozta kórképekre.

A Főpolgármesteri Hivatal az egészségügyi intézmények felkészítésén túl az FKF Zrt. locsoló kocsijait állítja hadrendbe Budapesten. Szombat reggeltől hétfő reggelig húsz autóval kétszer 12 órában locsolják majd a főváros útjait. A Főkert Zrt. is intézkedett arról, hogy a kezelésében lévő közparkok kertészei a lakosság rendelkezésére álljanak. A parkot látogatók megkérhetik őket arra, hogy nyissák meg számukra a kerti csapot, amiből ihatnak és felfrissülhetnek. A Fővárosi Önkormányzathoz tartozó BGYH Fürdőigazgatóság a hőségriadóra tekintettel a hétvégére kinyittatja a Margitszigeten a Palatinus fürdőt, a még egyébként is nyitva tartó Csillaghegyi és a Dagály mellett. Ezeken a helyeken hűsölhetnek a budapestiek.