Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két szavazattal az MSZP jelöltje győzött Szerencsen

2002.04.26. 16:41
Szabó György, az MSZP képviselőjelöltje nyerte meg az országgyűlési választásokat Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11-es számú választókerületében - döntött fellebbezések után hozott végzésében péntek délután a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság.
A megyei bírósághoz az eredetileg öt szavazatnyi különbséggel győztesnek nyilvánított Szabó György fordult amiatt, hogy a területi választási bizottság Koncz Ferencet, a Fidesz-MDF jelöltjét hozta ki nyertesnek egy szavazattal a választások második fordulójában.

A megyei területi választási bizottságnál korábban a fideszes jelölt, Koncz Ferenc emelt kifogást, arra való hivatkozással, hogy Szabó György 5 szavazattal nyerte a fordulót, ám véleménye szerint az érvénytelennek nyilvánított 289 szavazat között többségben voltak azok a voksok, amelyeket az ő nevére adtak le. Kérte a választási bizottságtól a szavazatok újraszámlálását, illetve az érvénytelenek átvizsgálását.

A voksok átvizsgálása után a választási bizottság kijelentette: Koncz Ferenc, a Fidesz-MDF jelöltje egy szavazattal megnyerte a választások második fordulóját a korábban győztesnek nyilvánított Szabó György szocialista jelölttel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 11-es számú, szerencsi választókerületében. A szocialista jelölt ezután fordult a bírósághoz.

Lukács Zsuzsanna, a megyei bíróság elnöke az MTI-nek elmondta: megvizsgálták azt a 27 szavazatot, amelyet a területi választási bizottság utólag érvényesnek minősített. A végeredmény szerint a 11-es számú egyéni választókerületben összesen 34 ezer 220-an jelentek meg szavazni, az urnákban 34 ezer 205 szavazólapot találtak. Ebből 269 volt az érvénytelen. Az érvényes szavazatok megszámlálása után Koncz Ferencre 16 ezer 967-en, Szabó Györgyre 16 ezer 969-en voksoltak. A különbség tehát mindössze 2 szavazat. A bíróság döntése ellen nem lehet fellebbezni.