Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Nem fizetnek a Szerencsi, fel! készítőinek

2004.04.27. 07:59
Elképzelhető, hogy a csatlakozásig már nem vetítenek több részt a Szerencsi, fel! című, felvilágosító célzattal készített, 174 milliós költségvetésű rajzfilmből, ugyanis a producer vezette konzorcium nem fizet a gyártóknak.
A belügyi és a külügyi tárca által 174 millió forintért rendelt uniós ismeretterjesztő rajzfilmsorozat, a Szerencsi, fel! harmincrészes széria készítői közül többen csaknem egy éve várnak járandóságuk egy részére - értesült a Magyar Hírlap. A gyártás egy részét végző Kecskemétfilm Kft. 7,8 millió forintra vár, ezért a sorozat még vetítetlen nyolc részét nem engedik adásba a köztévénél.

A Magyar Hírlap információi szerint az Esély meséje alcímű animáció producere és a jogok tulajdonosa, Gát György több forgatókönyvírónak nem fizette ki teljes jussát, továbbá nem fizette ki a szerződésben rögzített teljes összeget a dramaturgnak és az uniós szakértőnek sem, emellett a gyártási munkálatok nagy részét végző Kecskemétfilm Kft.-nek is tartozik. A Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója, Mikulás Ferenc a hírlapnak azt mondta, Gát a szerződésükben rögzített összeg nagy részét ugyan már törlesztette, azonban a késedelmi kamatokkal együtt - többszörös fizetési felkérésük ellenére - még 7,8 millió forinttal tartozik a cégnek. "Amíg az összeget nem rendezi, a sorozat nyolc epizódját visszatartjuk, nem engedjük adásba az MTV-nél" - jelentette ki Mikulás.

Mesés kezdés

A rajzfilm már a pályázat előtt botrányt kavart. Mint arról az Index is beszámolt, az uniós rajzfilm készítésére kiírt tender szűkre szabott határideje miatt felbolydult a rajzfilmszakma, mert a pályázat győztese, a Gát György producer és az Oscar-díjas Rófusz Ferenc vezette konzorcium (Giromédia Kft., Animation.hu Kft. és a Super Fly Films) jóval a tender meghirdetése előtt elkezdte a munkát.

Úgy tűnik azonban, mégsem időben, hiszen a Szerencsi, fel! széria 30 epizódjából máig csupán 21 érkezett be a sorozatot már javában sugárzó MTV-hez - írja a Magyar Hírlap. Holott a Külügy és Belügy azért írt ki gyorsított tendert, hogy még az uniós népszavazást megelőzően ismeretekhez juthassanak a nézők az Európai Unióról.

A Rófuszt ért plágiumvád miatt azonban tovább csúszott a vetítés kezdete, de mivel az egyik figurát a sajátjának tudó amerikai rajzoló, Fellner nem perelt, decemberben adásba került a széria. Csakhogy az ügy jelenlegi állása szerint vélhetően a csatlakozás dátumáig sem vetítik le valamennyi epizódot.

Gát: "Nem sokkal tartozunk"

Gát György a Magyar Hírlap megkeresésre közölte, egyetlen írónak sem tartozik, adminisztrációs hiba folytán Rigónak valóban nem utaltak át 70 ezer forintot, amit azonnal pótolnak. Gát közölte: "Csak azok nem kapták meg a teljes pénzüket - dramaturg, vezető író, szakértő -, akiknek a munkája még nem ért véget. A Kecskemétfilmnek csupán három részt nem fizettünk ki, azonban ők nyolc epizódot tartanak vissza. De a megegyezés és az elszámolás velük is folyamatban van. A két minisztérium még mindig tartozik a teljes összeg egyharmadával. Ahogy a pénzek megérkeznek, mindenkinek kifizetem az elmaradt összegeket."