Friderika
12 °C
29 °C

Újraszámolhatják Szerencsen a szavazatokat

2002.04.23. 14:19
A várpalotai körzet szavazatait nem számolják újra, legalábbis így döntött a Veszprém Megyei Választási Bizottság azután, hogy a 14 vokssal gyengébben szereplő szocialista jelölt a szavazatok újraszámlását kezdeményezte. A határozat ellen bírósághoz lehet fordulni, amely 24 órában belül elbírálja a panaszt. Nincs még döntés viszont a szerencsi körzet ügyében, ahol a fideszes aspiráns kapott öt voksal kevesebbet, mint szocialista vetélytársa.
Kedden délután dönt a Borsod-Abaúj Zemlén Megyei Választási Bizottság arról a kifogásról, mely a szerencsi körzet szavazatainak újraszámlálását kezdeményezi azért, mert mindössze öt vokssal győzőtt a szocialista jelölt. Az alulmaradt fideszes Koncz Ferenc azt gyanítja, hogy a 297 érvénytelennek nyilvámnított szavazat többségét ő kapta, ez pedig megváltoztathatná a választási eredményeket.

Szabó áll a voksok ellenőrzése elé

Szabó György
A szerencsi választókerületben győztes Szabó György (MSZP) az MTI kérdésére kifejtette: a választási törvény szabályai szerint a választókerületi bizottság - lévén egy százalékon belüli a különbség a két jelöltre leadott szavazatok között - automatikusan átvizsgálta a voksokat, amelyek szerint 50,01 százalékkal ő nyerte a második fordulót. Szabó György úgy nyilatkozott, hogy emelt fővel áll a vizsgálat, a szavazatok ismételt, magasabb szinten való újraszámlálása, és ha kell, egy esetleges bírósági eljárás elé.

Várpalotán minden rendben ment

Várpalotán viszont valószínűleg nem kerül már sor a szavazatok újbóli ellenőrzésére. A körzetben Gyapay Zoltán (Fidesz) 14 vokssal kapott többet, mint Törzsök Károlyné (MSZP). Itt is a gyengébben szereplő aspiráns kezdeményezte a voksok újboli megszámolását, ám kérését a Veszprém Megyei Területi választási Bizottság elutasította. A grémium úgy ítélte meg a rendelkezésre álló információk nem támasztják alá egy esetleges törvénysértés elkövetését, így a választási törvény szerint nincs mód a voksok újboli ellenőrzésére. A döntés ellen a megyei bíróságnál lehet kifogással élni, mely 24 órán belül köteles döntést hozni az ügyben.