Judit
3 °C
7 °C

Újraszámolhatják Szerencsen a szavazatokat

2002.04.23. 14:19
A várpalotai körzet szavazatait nem számolják újra, legalábbis így döntött a Veszprém Megyei Választási Bizottság azután, hogy a 14 vokssal gyengébben szereplő szocialista jelölt a szavazatok újraszámlását kezdeményezte. A határozat ellen bírósághoz lehet fordulni, amely 24 órában belül elbírálja a panaszt. Nincs még döntés viszont a szerencsi körzet ügyében, ahol a fideszes aspiráns kapott öt voksal kevesebbet, mint szocialista vetélytársa.
Kedden délután dönt a Borsod-Abaúj Zemlén Megyei Választási Bizottság arról a kifogásról, mely a szerencsi körzet szavazatainak újraszámlálását kezdeményezi azért, mert mindössze öt vokssal győzőtt a szocialista jelölt. Az alulmaradt fideszes Koncz Ferenc azt gyanítja, hogy a 297 érvénytelennek nyilvámnított szavazat többségét ő kapta, ez pedig megváltoztathatná a választási eredményeket.

Szabó áll a voksok ellenőrzése elé

Szabó György
A szerencsi választókerületben győztes Szabó György (MSZP) az MTI kérdésére kifejtette: a választási törvény szabályai szerint a választókerületi bizottság - lévén egy százalékon belüli a különbség a két jelöltre leadott szavazatok között - automatikusan átvizsgálta a voksokat, amelyek szerint 50,01 százalékkal ő nyerte a második fordulót. Szabó György úgy nyilatkozott, hogy emelt fővel áll a vizsgálat, a szavazatok ismételt, magasabb szinten való újraszámlálása, és ha kell, egy esetleges bírósági eljárás elé.

Várpalotán minden rendben ment

Várpalotán viszont valószínűleg nem kerül már sor a szavazatok újbóli ellenőrzésére. A körzetben Gyapay Zoltán (Fidesz) 14 vokssal kapott többet, mint Törzsök Károlyné (MSZP). Itt is a gyengébben szereplő aspiráns kezdeményezte a voksok újboli megszámolását, ám kérését a Veszprém Megyei Területi választási Bizottság elutasította. A grémium úgy ítélte meg a rendelkezésre álló információk nem támasztják alá egy esetleges törvénysértés elkövetését, így a választási törvény szerint nincs mód a voksok újboli ellenőrzésére. A döntés ellen a megyei bíróságnál lehet kifogással élni, mely 24 órán belül köteles döntést hozni az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?