Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Kik szeretik Magyarországot?

2006.03.07. 14:29
Közismert művészek, értelmiségiek részvételével megalakult a Szeretem Magyarországot Klub, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a rendszerváltás óta megoldatlan feladatokra.

A Szeretem Magyarországot Klubot Galambos Péter, a szervezet operatív testületének tagja mutatta be kedden Budapesten. A klub tagjainak névsorában írók, újságírók, tévés személyiségek, zenészek, sportolók, vállalkozók és más közismert személyiségek szerepelnek, köztük Bakács Tibor Settenkedő, Bojár Iván András, Bródy János, Csányi Vilmos, Czeizel Endre, Gerendai Károly, Hajós András, Hankiss Elemér, Kovács "Koko" István, Lovasi András, Müller Péter Sziámi, Novák Péter, Uj Péter, Vámos Miklós és Somody Imre.

A politikusok nem merik

Galambos Péter elmondta, azért hozták létre a klubot, mert a mai politikai elit nem akar hosszú távon gondolkodni, csupán a napi politika, a népszerűség, a hatalom megszerzése és megtartása érdekli őket. Mint mondta, a politikusok nem mernek hosszú távra szóló, azonban rövid távon népszerűtlen döntéseket felvállalni. Véleményük szerint az emberekben is elveszett a társadalmi kontrollba vetett hit.

A klub által tömörített közéleti személyiségek fel akarják hívni a problémákra a figyelmet, és el akarják mondani, hogy ők hogyan gondolják azok megoldását, mondta Galambos Péter, hozzátéve, hogy a klub tagjainak véleményét elfogadják az emberek. A problémák közé sorolta az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás átalakítását is.

A párttagság nem kizáró

A klub aktuálpolitikai kérdésekben, pártok közötti vitákban nem foglal állást, de a választásokon való részvételre szeretné aktivizálni az embereket, mert véleményük szerint ez a társadalmi kontroll része.

A Szeretem Magyarországot Klub tagjai olyan közéleti szereplők lehetnek, akik saját tehetségük és sikereik miatt váltak közismertté, azonban nem lehet tagja olyan személy, aki bármelyik politikai pártnál, vagy valamelyik kormányban tisztséget tölt, vagy töltött be. A párttagság ugyanakkor nem kizáró ok, ezt csakúgy, mint a politikai szimpátiát magánügynek tekintik, tehát nem számít, melyik párttal szimpatizálnak tagjaik.

Külön vezetőség nincs

A klub működéséhez szükséges pénzügyi és infrastrukturális feltételeket a Szeretem Magyarországot Alapítvány biztosítja, amely közpénzt nem fogad el, és pályázati pénzekért sem folyamodik.

Galambos Péter ismertetése szerint a klub akkor ad ki állásfoglalást valamilyen témában, ha azt a klubtagok 90 százaléka elfogadja. Külön vezetőségük nincs, a nyilvánosság felé a képviseletet bármelyik tagjuk elláthatja.

A klub megalakulásáról szóló nyilatkozat és a tagok teljes névsora a www.szeretemmagyarorszagot.hu honlapon olvasható.