Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Gigantikus szeszrendelés a millenniumozó HM-ben

2006.02.15. 12:50
Miután kiderült, hogy a honvédelmi minisztérium körülbelül húszmillió forintért vásárolt matyó babákat, csikóbőrös kulacsokat, kristálypoharakat és porcelánokat, újabb kimutatás pottyant postaládánkba arról, hogy 2000-ben, az előző kormányzat idején a tárca 210 milliót költött protokollajándék-beszerzésre. Volt egymillióért millenniumi Unicum, több mint ezerötszáz üveg tokaji, száz darab kis turul félmillióért és egy csomag libamáj.

A honvédelmi minisztérium február elején tette közzé az idei ajándékbeszerzéseiről készült listát. HM Nemzetközi Rendezvényszervező Hivatala húszmilliót költött a katonai zsargonban üveggyöngyöknek nevezett protokolltárgyakra.

Ünnepi költségvetés

A megrendelések között zsolnai és hollóházi porcelánok, ajkai kristálypoharak mellett van 420 mini kalocsai baba is. A nagy sajtóvisszhangot kapott beszerzés után az Index birtokába került egy korábbi beszerzés leltárja. Az összesített lista szerint a honvédelmi tárca a millenniumi évben a mostani keret több mint tízszeresét költötte ajándéktárgyakra. A tételek között kiemelkedően nagy arányban vannak tokaji és egri borok, különféle pálinkák és más égetett szeszes italok.

Üveghegyek


A kimutatás szerint tokaji furmintból 72 üveggel, tokaji borból 394 üveggel, háromputtonyos aszúból 978, ötputtonyosból 393 üveggel rendeltek, és további több száz tétellel szerepelnek a vételezett szóróajándékok között a különféle aszúkészletek, két-, illetve hárompoharas kiszereléssel csomagolt aszúk és borválogatások. Csak a három- és az ötputtonyosért 2,3 milliót számlázott ki a honvédség. A beszerzési listán van még millenniumi rozé, szekszárdi bor, egri bikavér, egri bikavér pohárral, díszpalackos ostoros bor (10 darab 36 ezerért), Vilmos pálinka (79 darab), pásztor barack pálinka (84 darab) és ezredforulós Unikum (338 üveggel 969 700 forintért).

Plusz még 82 üveg, két pohárral dobozolt Unikum. Volt, akit muzeális borral leptek meg a Szabó János kisgazda miniszter vezetése alatt álló tárca: a 93 üvegért 848 ezer forintot, a milleniumi bor néven jegyzett 30 hétdecisért 207 ezer forintot fizetettek ki. Sima pezsgőből csak 80 üveggel rendeltek, a poharas változatból 144-et, egymillió forintot meghaladó értékben. Ezenkívül van még egy 1146 üveges tétel közel félmillióért, amit egyszerűen bor megnevezéssel regisztráltak.

Nagy sas, kis turul

A millenniumi rendelések között is található több száz matyó baba, kis kulacs, ezer kulcstartó, váza, porcelán és patkolt tojás. Nagyban fogyott a katonai ünnepségeken közkeletű emléktárgy, a szablya, amelyből 1-es kódjelűt és sima változatot is beszereztek összesen mintegy háromszáz példányban. Az állománynak szánt ajándékok között volt még 70 hüvelyes kard 1,7 miilióért, és 63 Szent István-kard egymillió forintért. Kisebb léptékben ajándékozták 37 ezres darabáron vásárolt buzogányt. Még mindig olcsóbb volt, mint a honfoglaláskori szablya, abból 37-et vettek az ünnepi évben, á 67 ezer forint; összesen 2,5 millió. Nagy sasból 99 darab kellett, kis turulból kereken száz, ami együtt egymillió forintos kiadás. Szerényebb tétel a protokoll-leltárban a két adag kutyaeledel 1238 forintért, és az 1, azaz darab libamáj, amire 7800 forintot fordítottak.