Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

A kórházak sem tarthatják nyilván a betegek szexuális hovatartozását

2002.12.03. 14:44
Az Alkotmánybíróság döntése alapján jövő májustól a kórházakban sem tarthatják nyilván a páciensek szexuális hovatartozásaira vonatkozó információkat, amelyeket eddig akár hatósági eljárásokhoz is felhasználhattak. A testület szerint ugyanis alkotmányellenes az egészségügyi és a kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvénynek az a rendelkezése, amely lehetővé tette a szexuális szokásokra vonatkozó adatok egészségügyi adattá minősítését.
Az Alkotmánybíróság kedden közleményben tudatta, hogy az alkotmányellenes rendelkezést 2003. április 30-i hatállyal megsemmisítette.

Túl sok volt a felhasználó

A testület álláspontja szerint a törvény úgy minősítette a szexuális szokásokra vonatkozó adatokat egészségügyi adatnak, hogy nem határozta meg a szexuális szokásokra vonatkozó különleges adatok kezelését szükségessé tevő, pontosan körülhatárolt célokat. Az eddigi szabályozás alapján a betegek intim szokásaira vonatkozó információkat statisztikákhoz, tudományos kutatásokhoz, vagy akár hatósági eljárásokhoz is fel lehetett használni a törvényben indokolt esetekben.

Csak elengedhetetlen céllal

A tájékoztatás szerint ez ellentétes a személyes adatok kezelésével szemben érvényesülő azon alkotmányos követelménnyel, hogy csak olyan adat kezelhető, amely az adatkezelés céljának megvalósulásához elengedhetetlen, a cél elérésére alkalmas, továbbá csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kerülhet arra sor. Az Alkotmánybíróság határozata szerint a szexuális szokásokra vonatkozó adatoknak pontosan meghatározott cél nélküli kezelése a személyes adatok védelméhez fűződő alapjog szükségtelen korlátozását valósította meg. Az Alkotmánybíróság a határozatot egy párhuzamos indokolással, valamint két különvéleménnyel hozta meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!