Erzsébet
1 °C
4 °C

Tankönyv a szexről

2008.04.24. 21:23
Óvszerautomatákat állítana fel az iskolákban (darabját 100 ezer forintért) és tankönyvből oktatná a nemi együttlét ismereteit az Országos Egészségfejlesztési Intézet. A szex-tankönyv már megkapta az engedélyt, ám egyes intézmények vezetői elzárkóznak előle, s úgy csinálnak, mintha diákjaik nem élnének nemi életet.

Tankönyvből tanítaná a szexet az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI). Eddig kétszáz tanárt képeztek ki arra, hogy osztályfőnöki órán a nemi együttlétről és annak veszélyeiről beszéljen a középiskolásoknak. Az ehhez való könyv néhány napja kapta meg az engedélyt. Bármelyik iskola használhatja, ahol nem félnek beszélni a szexről. A szakemberek óvszerautomatákat is javasolnak az iskolákba, de erre még nem tudni, lesz-e pénz.

Van olyan igazgató, aki elzárkózik a témától, és azt állítja hogy az ő gyerekei nem élnek szexuális életet. A jelenlegi adatok szerint azonban a 14 és 18 év közötti fiatalok 50 százaléka szexuálisan aktív, mondta Gábor Edina, az OEFI főigazgatója.

Az intézet kísérleti jelleggel óvszerautomatákat is felállított öt magyar középiskolában. A budapesti Than Károly Gimnáziumban többnyire a lányvécéből fogy több kondom, ami elvileg azt mutatja, hogy a lányok jobban vigyáznak magukra. Az iskola gyermekvédelmi felelőse több gyereket is ismer, aki azért nem használ óvszert, mert feszélyezve érzi magát a boltban vagy a gyógyszertárban, és nem meri megvenni. Az automatákkal elejét lehet venni az ilyen eseteknek - mondta Balogh Tiborné.

Az óvszer-automaták felszerelése iskolánként 100 ezer forintba kerülne, az OEFI az eddigi öt helyett legalább 20 iskolában szeretne ilyet. Az ehhez szükséges fedezet a költségvetésen múlik, döntés hónapokon belül várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?