István, Vajk
17 °C
34 °C

Tankönyv a szexről

2008.04.24. 21:23
Óvszerautomatákat állítana fel az iskolákban (darabját 100 ezer forintért) és tankönyvből oktatná a nemi együttlét ismereteit az Országos Egészségfejlesztési Intézet. A szex-tankönyv már megkapta az engedélyt, ám egyes intézmények vezetői elzárkóznak előle, s úgy csinálnak, mintha diákjaik nem élnének nemi életet.

Tankönyvből tanítaná a szexet az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI). Eddig kétszáz tanárt képeztek ki arra, hogy osztályfőnöki órán a nemi együttlétről és annak veszélyeiről beszéljen a középiskolásoknak. Az ehhez való könyv néhány napja kapta meg az engedélyt. Bármelyik iskola használhatja, ahol nem félnek beszélni a szexről. A szakemberek óvszerautomatákat is javasolnak az iskolákba, de erre még nem tudni, lesz-e pénz.

Van olyan igazgató, aki elzárkózik a témától, és azt állítja hogy az ő gyerekei nem élnek szexuális életet. A jelenlegi adatok szerint azonban a 14 és 18 év közötti fiatalok 50 százaléka szexuálisan aktív, mondta Gábor Edina, az OEFI főigazgatója.

Az intézet kísérleti jelleggel óvszerautomatákat is felállított öt magyar középiskolában. A budapesti Than Károly Gimnáziumban többnyire a lányvécéből fogy több kondom, ami elvileg azt mutatja, hogy a lányok jobban vigyáznak magukra. Az iskola gyermekvédelmi felelőse több gyereket is ismer, aki azért nem használ óvszert, mert feszélyezve érzi magát a boltban vagy a gyógyszertárban, és nem meri megvenni. Az automatákkal elejét lehet venni az ilyen eseteknek - mondta Balogh Tiborné.

Az óvszer-automaták felszerelése iskolánként 100 ezer forintba kerülne, az OEFI az eddigi öt helyett legalább 20 iskolában szeretne ilyet. Az ehhez szükséges fedezet a költségvetésen múlik, döntés hónapokon belül várható.