Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Az SZDSZ fennállásának harmadik legfontosabb döntésére készül

2008.04.24. 13:43
Horn Gábor liberális ügyvivő kétségtelennek tartja, hogy a vasárnapi küldöttgyűlésén a koalícióból való kilépés mellett döntenek, és a továbbiakban konstruktív ellenzékként folytatják a parlamenti munkát. Az alapszabályt a csalások kivédésének, és a júniusi tisztújítás előkészítésének szem előtt tartásával módosítják, várhatóan csökkeni fog a küldöttek száma.

Nem örömmel lépünk ki a koalícióból, de a vasárnapi rendkívüli küldöttgyűlésen várhatóan ezt szavazzák majd meg a liberális delegáltak, mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. Közölte, hogy aggódnak az ország sorsáért, de mivel az MSZP megijedt a saját árnyékától, és az amúgy indokolt népszerűségvesztéstől, az SZDSZ inkább a konstruktív ellenzék szerepét választja.

Szerinte azért lesz vita vasárnap, hiszen a párt fennállása óta ez a harmadik legfontosabb kérdés, amiben dönteniük kell. Első helyre sorolta a párt alapítását, második helyre pedig a koalícióba való belépést 94-ben. Közölte, hogy a vasárnapi küldöttgyűlés a nyilvánosság előtt fog zajlani.

Elmondta azt is, hogy a koalíció sorsa mellett döntenek még az alapszabály módosításáról, amire a tavalyi küldöttgyűlésen történt csalások miatt van szükség. „A párt belső működése sok szempontból áttekinthetetlen, 2007 áprilisáig úgy gondoltuk, ez egy baráti társaság, nem egymás átverésére készültünk. Kiderült azonban, hogy alkalmazkodni kell a jelenlegi politikai kultúrához, ennek megfelelően módosítjuk az alapszabályt, áttekinthető, követhető rendszert szeretnénk” – közölte.

A módosítás részleteiről nem derült ki sok, annyit árult el, hogy tervezik a küldöttállítás szabályainak megváltoztatását: kevesebb küldött lenne az országos küldöttgyűléseken, így ha megszavazzák, az eddigi 10 helyett, 15 tagonként delegálhatnak majd küldötteket a párt helyi szervezetei. Ezen kívül technikai jellegű módosításokra készülnek, hogy a június 7-re tervezett rendkívüli tisztújító küldöttgyűlésre le tudjanak zajlani a küldöttállítások, a jelölési időszakot ugyanis most le kell rövidíteni, magyarázta.

Horn Gábor beszélt arról is, hogy lezajlott a tavalyi mandátumok vizsgálata (vasárnap ugyanazok a küldöttek szavazhatnak majd, akik a tavalyi küldöttgyűlésen). Ennek eredményeként több mint 30 emberről kiderült, nem voltak jogosultak a delegálásra, így most ennyivel kevesebb küldött kapott meghívást. A regisztráció annyiban módosul a korábbiakhoz képest, hogy a megyei szervezők helyett a mandátumvizsgáló bizottság választott tagjai ellenőrzik majd a küldöttek személyazonosságát.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!