Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Lovasék Ausztriából sugároznák a Szabadság Hangját

2002.09.07. 13:07
A tervek szerint Ausztriából sugározzák a Magyar ATV-n augusztus végén megszűnt Sajtóklubot - ezt Lovas István, a műsor egykori házigazdája jelentette be azon a pénteki rendezvényen, amelyen fellépett az egykori szereplőgárda is. A stáb tagjai már jövő szombaton Ausztriába utaznak, ahol jelképesen politikai menedékjogot kérnek a baloldali politikával nem szimpatizáló újságírók számára.
A Szabad Európa Rádió mintájára Ausztriából sugározzák a Sajtóklubot - jelentette be Lovas István péntek este a budai MOM-székházban megtartott beszélgetésen, amelyen megjelent Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője, Bayer Zsolt újságíró, Tóth Gy. László politológus, valamint Molnár Tamás publicista. Az ATV egykori műsorának házigazdája szerint a rádió a Szabadság Hangja nevet fogja viselni. Az adás rövid- és középhullámon is elérhető lesz, valamint az interneten is nyomon lehet majd követni. Lovas úgy véli, a Szabadság Hangját az ORTT nem tudja elhallgattatni - írja a Magyar Nemzet.

"Megöljük a nyugalmatokat"

Lovas István augusztus közepén keveredett vitába a Sajtóklubot sugárzó Magyar ATV-vel, amelyet erkölcstelennek nevezett. Mint ismeretes, Lovas nem volt hajlandó élő adásban a házi őrizetben lévő Tasnádi Péterrel vitatkozni. Czikó Gábor, a csatorna vezérigazgatója végül új stábbal indította újra a műsort. Az első beszélgetést, amelyet a mérsékelt konzervatív közírónak tartott Debreczeni József vezetett, augusztus 31-én tűzte műsorra a Magyar ATV. Orbán Viktor egykori személyes tanácsadóját a korábbi Sajtóklub résztvevői árulónak tartják.

Debreczeni első műsorával egy időben, a Szabadság téren tartott múlt pénteki tüntetésen, az egykori Sajtóklub szereplői is felléptek. Bayer Zsolt itt - Tasnádi Péterre célozva - kijelentette: a magyar médiamocsár csinált sztárt egy olyan maffiózóból, aki őt és Lovast is "le akarja vadászni". Hozzátette még: "ha megölitek a sajtószabadságot, mi megöljük a nyugalmatokat".

'Politikai menedékjogot' kérnek

Ez a kijelentés a pénteki, MOM-székházban tartott beszélgetésen is elhangzott, amelyen Lovas István bejelentette: a stáb legközelebb szeptember 14-én délben találkozik a burgenlandi Szentmargitbányán - a soproni átkelőtől nem messze -, ahol jelképesen politikai menedékjogot kívánnak kérni a nem baloldali politikával szimpatizáló újságírók számára. Valamint átadják azokat a levelet Eva Maria Barki bécsi ügyvédnőnek, amelyben a magyar sajtószabadság eltiprására irányuló kormányzati politikáról tájékoztatják Wolfgang Schüssel osztrák miniszterelnököt, az osztrák köztársaság elnökét, illetve az Európai Unió képviselőjét. A Szabadság Hangja erről a megmozdulásról még nem tudósít.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!