Gerzson
-3 °C
2 °C

Schmidt Barbara nem szerelmes Gyurcsányba

2006.03.25. 21:03
Orbán Viktor Balázs Fecóval érkezik, Gyurcsány Ferenc pedig szeghalmi mazsoretteket használ politikai üzenetei célba juttatásához vasárnap a sárrét központjában, Szeghalmon. A mezőváros lázban ég, hisz nem volt még egy napon két ilyen nagy politikus a város vendége, így az utcán, a kocsmákban, de még a Szeghalom-Mélykerék megyei futballrangadón is a két góliát érkezése határozta meg a közbeszédet a hazai csapat gyalázatos veresége mellett. Kiderült, az exmegasztáros mégse szerelmes Gyurcsány Ferencbe.

Vonattal csaknem négy órába telik Budapestről Szeghalomra jutni. Gyomaendrődtől egy apró szárnyvonalon a "kis piros zsuzsi vonattal" (Bz mot - a szerk.) egy óra alatt zötykölődünk a hétvége politikai fővárosába. Bár a vonaton útitársaink egyike sem Szeghalomra megy, mindenki hallott arról, hogy a szomszéd településre érkezik a miniszterelnök és legesélyesebb kihívója.

A masiniszta Orbánra jobban haragszik

A "zsuzsivezető" masiniszta alig pár kilométerre lakik Szegalomtól, de biztos abban, hogy nem lesz ott egyik nagyágyú rendezvényén sem. "Nekünk vasutasoknak mindig csak ígérgetett mind a két nagy párt, dehogy megyek el a fórumukra" - mondja a hatvanas sebességre kalibrált sínen száguldva. Aztán kicsit elgondolkodva azt mondja, az Orbánra jobban haragszik. A vonatról leszállva kellemes vasúti kisvendéglő várja a kiéhezett, szomjas utast. Nagyon barátságos kisvendéglő, ráadásul az árfekvése is mesés, itt még nem érződik a választási láz.

Nem úgy a következő helyen, ahol egy harmincas, munkásruhába öltözött, szabadidejét Borsodi sör kortyolgatással töltő nyúltenyésztő beszél fennhangon arról, hogy felhívta Orbán Viktor és a gyűlésére invitálta, persze magnóról, de ez csak később esett le Vásárhelyi Zoltánnak, aki először azt hitte, Orbán is nyulat akar venni. Meg is kérdezte a telefonálót, mennyi kell, válasz azonban nem érkezett, csak mondta és mondta a magáét. Nyúltenyésztőnk időhiány okán egyik eseményre sem megy el.

Nem akarnak beskatulyázódni

Nem vesz részt egyik fórumon se a sportcsarnok jegyszedője sem, akit egy helyi futballrangadó első félidejében sikerül szóra bírni. Azt mondja, túl kicsi a város, ő nem tartozik sehová, így nem szeretné ha beskatulyáznák. A helyi sportvezető is kihagyja a fórumokat, szerinte nagyon sokan vannak így ezzel a városban, mivel mindenki ismer mindenkit, s nem kell a felesleges konfliktus, hogy kommunistázzák, vagy fideszesezzék egymást.

A névtelenségbe burkolodzó sportfőnök szerint a nagyok közönsége amúgy is távolról utaztatott tapsoló aktivista. Állítja, négy éve is kevés helyi volt ott Orbán háromezres főtéri fórumán, igaz később azzal magyarázták a fideszes Vígh Ilona győzelmét és a szocialista Veres József vereségét, hogy Orbán eljött a két forduló között, Medgyessy Péter pedig csak a zserbóig jutott. Az első fordulót ugyanis még Veres nyerte, a választást viszont Vígh Ilona.

Van, aki mindkét fórumra elmegy

A meccsen viszont sikerül olyan házaspárt is lelni, akik azt mondják, mindkét fórumon megjelennek, például azért is, mert imádják Balázs Fecót, akit Orbán utaztat ide, és kedvelik a helyi mazsoretteket is, ráadásul Gyurcsány egy komolyabb szocialista extrádműsorral készül. Lesz moden táncbemutató és a Dreames neveztű ismeretlen zenekar is koncertet ad, sőt még kongashow is lesz.

Szombat délután meg lezajlott egy kézilabda torna, de az eredményhirdetés után percekkel már a másnapi fórumra készül a sportcsarnok személyzete: épül a színpad, technikailag is készülnek Gyurcsány fogadására. A tűzszerészek már reggel hétkor megszállják a sportcsarnokot, hogy ellenőrizzék, bombamentes-e a terep, üresek-e a szemetesek.

A nap legnagyobb meglepetését az okozza, hogy a Megasztár ellen teljesen beoltott belpolitikai riporter Schmidt Barbarával, a tehetségkutató első szériájának versenyzőjével kukkant bele a szombati "megadöntőbe", hogy közben tisztázza, igaz-e az a pletyka, hogy szerelmes-e a miniszterelnökbe.

"Szerelemről szó sem volt

A diskurzus során kiderül, Barbara ágya felett még sincs ott Gyurcsány Ferenc fényképe, és az amit a miniszterelnök iránt érez, az csupán szimpátia, "szerelemről szó sem volt" "Szüleimmel és a nővéremmel délben meghallgatjuk a kormányfő beszédét, utána pedig vonatra szállok, és irány Budapest, mert este már élő fellépésem van, így Orbán Viktort sajnos már nem tudom meghallgatni, bár kíváncsi vagyok mondandójára, hiszen most szavazok először" - mondja.